Destin irepetabil în istoria basarabiei, Grigore Vieru lasă moştenire o operă ce abia acum, după trecerea lui la cele veşnice, îşi va contura adevăratele ei dimensiuni. E vorba nu doar de creaţia poetică, domeniu în care poetul Grigore Vieru a perseverat constant şi cu apreciabile rezultate de-a lungul a peste cinci decenii, poezia lui iradiind parcă, în lipsa poetului, noi valenţe emoţionale şi de expresie.
Miercuri, 15 februarie la Filiala „Maramureş” s-a desfăşurat concursul de poezie „Tu iarbă tot ai mamă?”. Participanţi au fost elevii claselor a VII-a a liceului „Nicolae Sulac” cu care biblioteca colaborează. Scopul acestui concurs e de a aduce o comemorare marelui poet, şi de a demonstra lumii întregi că poezia lui continuă să dăinuiască.
Impresionaţi am rămas chiar din primul moment cînd s-a dat start concursului. Copii au recitat poezii ce le-au selectat cu stricteţe, deoarece au zis ei la sfîrşit: Ideea poeziei alese coincidea cu starea mea sufletească pe care o aveam la moment.
Din poeziile recitate au fost: Nu am moarte cu tine nimic; Mi-e dor de tine mamă; I-o linişte iubire; Legămînt; Prin mine un cîntec, Cu viaţa, cu dorul ş.a.
Credem, suntem siguri chiar, că cei care valorifică creaţia lui Vieru vor ajunge oameni mari dovadă fiindu-ne prezenţa lor la concurul organizat de noi.
Biblioteca a remunerat aceşti copii frumoşi cu Diplome de participare, Dilomă de merit şi Diploma Cea mai frumoasă poezie. Toate acestea au fost însoţite de cîteva volume de poezie din colecţia noastră.
Iar pentru a cunoaşte mai bine viaţa şi opera poetului nostru, am pregătit o victorină din cîteva întrebări.
1. Cum se numeşte volumul de debut al lui Grigore Vieru, scris pe cînd era student? Alarma
2. În ce revistă a fost publicată pentru prima dată poezia Legămînt? Nistru
3. În ce an vizitează pentru prima dată poetul România? 1973
4. Ce film muzical pentru copii, al cărui autor este Grigore Vieru, regizor Ion Popescu Gopo se lansează la Chişinău şi Bucureşti, autorul muzicii este Eugen Doga? Maria Mirabela
5. Cum se numeşte discul cu cîntece pe versuri de Grigore Vieru , interpretate de Ion şi Doina Aldea-Teodorovici? Răsai
6. Ce jocuri erau mai populare în copilăria lui Grigore Vieru? Porca, Ţurca, de-a vaţiascunsălea.
7. Dacă nu îl înzestra Dumnezeu cu harul poetic, ce altă ocupaţie îşi alegea Grigore Vieru? Medicina.
Devenind clasic în timpul vieţii, Grigore Vieru este o figură emblematiică a neamului nostru, dar şi a literaturii secolului XX. Rar se întîmplă ca un scriitor să devină, în timpul vieţii, atît de popular, atît de iubit de la ţăran pînă la academician, precum a fost distinsul poet Grigore Vieru! Poporul nostru l-a nemurit în viaţă, considerîndu-l la propriu şi la figurat scriitorul poporului.
Simplu ca sufletul la suprafaţă şi complex în profunzime, marele nostru poet naţional Grigore Vieru este un fenomen care emană veşnic lumină spirituală.
Suntem siguri, creaţia lui va dăinui în veci.