Publicat în Biblioteca Maramureş, MAGIA CUVÎNTULUI

Cenaclul literar „Magia Cuvîntului” – în prag de jubileu


La marcarea a 5 ani de la înfiinţare (15 octombrie 2006) filiala „ Maramureş” a inaugurat un nou cenaclu: Cenaclul literar „ Magia Cuvîntului”.

Scopul cenaclului este de a pune în lumină arta cuvîntului aflat în manuscrisul din sertar şi de a valorifica energia vitală a cuvîntului artistic.

Cenaclul literar „Magia Cuvîntului” întruneşte liceieni, studenţi, tineri îndrăgostiţi de literatură şi ademeniţi de poezie. Modeartorul Cenaclului Victoria Fonari, poetă, membrul Uniunii Scriitorilor din RM, doctor conferenţiar, încurajează creaţia tinerilor, invitînd în rol de îndrumători profesori universitari, scriitori, critici literari şi oameni de artă. Discuţiile care au loc o dată sau de două ori pe lună sunt determinate de interesele participanţilor: textul artistic şi imaginaţia, exerciţii de creativitate, visul şi scrierea, mesajul ermetic al poeziei, forma strictă sau versul alb, libertatea individuală şi constrîngerea socială, confruntări de opinii în privinţa esteticii urîtului, literatura română şi optici de străinătate etc. Aceste teme şi multe altele sînt discutate cu invitaţii cenaclului. Foarte des la şedinţele cenaclului se lansează cărţi, se prezintă şi se discută noutăţile editoriale. La fiecare şedinţă a cenaclului se salută apariţia cărţii, se felicită scriitorul, se ascultă poezii sau fragmente mai importante, se discută cartea. Fiecare cenaclu se încheie cu un recital de poezie, tinerii condeieri sînt invitaţi sa-şi citească creaţiile proprii.

Nu putem să nu menţionăm faptul că cele mai reuşite poezii ale membrilor cenaclului au fost publicate în cartea Nu e om să nu fi scris o poezie. Este meritul Universităţii de Stat din Moldova, dar credem, că prin organizarea Cenaclului Literar Magia cuvîntului, acest eveniment este şi o realizare a bibliotecii.

La 17 octombrie 2007 în cadrul  cenaclului a avut loc lansarea volumului de poezii Misterul eternului sentiment, ai cărui autori sînt chiar membrii cenaclului. Cartea este un omagiu adresat sentimentului de dragoste, ce cuprinde 32 poezii a tinerilor condeieri şi 20 de poezii a scriitorilor consacraţi. Invitaţii cenaclului, cei care au selectat şi notat poeziile, au venit şi ei cu cîte o poezie de dragoste. Printre ei menţionăm pe: Galina Furdui, Ianoş Ţurcanu, Titus Ştirbu, Vlad Zbîrciog, Aureliu Busuioc, Vladimir Beşleagă, Arcadie Suceveanu, Iulian Filip, Nicolae Dabija, Dumitru Matcovschi şi scriitorul din România Victor Adam. Cartea este produsul unei munci de un an de zile a membrilor cenaclului, iar editarea ei a fost posibilă  graţie Dlui Iurie Badicu, medic, economist, jurist şi scriitor, care investeşte în tinerele talente, oferond posibilităţi de publicare începătorilor condeieri.

Cenaclul are o istorie deosebită, marcată prin lansări şi prezentări de carte, şi prezentarea unor personalităţi notorii ale literaturii noastre din Moldova şi România, precum şi din lumea întregă.

Lansări de carte: Tentaţia metaforei, concepţie şi îngrijire Marcela Mardare; Potop din senin autor Valerian Ciobanu; Mai toarnă un bocal cu vin tovarăşe Stalin autor Iurie Badicu; Misterul eternului sentiment coordonator V. Fonari; Misterele anotimpurilor autor Ada Zaporojanu; Pe aripa infinitului de Lidia Grosu; Curs de stilistică de Irina Condrea; Botezat cu lumină de Iurie Palanciuc; Picături de suflet de Ana Jitaru; Aici, în această lume… autor E. Bivol; Nu e om să nu fi scris o poezie ;

Prezentări de carte: Nihil sine Deo autor Galina Furdui; Cînd e domnul lîngî tine autor Ada Zaporojanu; Carte de dragoste autor Ianoş Ţurcanu; Lin, cuvîntul, lin autor Cătălina Vudvud; Blues matinal autor Lidia Ungureanu; Regina nopţii şi zîna celor micuţi de Lidia Hlib; Zbor aprioric de Rodica Cucoară; Măcel în Georgia autor D. Crudu; Copilul din colivie autor Claudia Partole; Patru cai de G. Şerban;

Întîlniri cu scriitorii: Roberto Quaglia(Femeia în viziunea evului mediu şi a postmodernismului); Traianus ; Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, Claudia Partole, Titus Ştirbu, Lidia Hlib etc.

Deasemenea în cadrul cenaclului a avut loc: Prezentarea ziarului Florile dalbe şi  Lansarea revistei Clipa siderală Nr. 1-4 (2010);

Cenaclul se întruneşte şi în prezent cu aceiaşi periodicitate, iar anul acesta împlineşte 5 ani de la inaugurare.

 

Publicitate

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

2 gânduri despre „Cenaclul literar „Magia Cuvîntului” – în prag de jubileu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s