Publicat în Discuţii/dezbateri

Zi de informare: Cărţi ce trebuie să le cunoşti


Ziua de informare organizată la filiala Maramureş pe 1 aprilie 2011 a avut drept scop informarea cititorilor despre noile intrări în bibliotecă şi promovarea lor. Această zi a purtat genericul „Cărţi ce trebuie să le cunoşti”, venind cu noutăţi editoriale pentru fiecare cititor, indiferent de vărstă.

Pentru cei mai mici au fost prezentate cărţi cu texte scurte, scrise cu litere mari, multe imagini viu colorate, care să-i ajute pe copii la însuşirea cititului curgător, corect, conştient şi expresiv. Cărţile prezentate Lumea ca o poveste de Arcadie Suceveanu, Unde eşti copilărie de Mihai Eminescu, Prima mea carte de învăţătură, Cartea lui Moş Oposum despre pisicile poznaşe de T. S. Eliot, Ceasul, Antonimele, Ştii de ce Apa este viaţă, Ştii de ce focul este viaşă etc cuprind istorioare, poveşti, povestiri, întîmplări hazlii sau triste, cu tîlc şi miez educativ. Personajele sînt copii, oameni în vîrstă, plante şi animale, fiinţe supranaturale sau eroi de poveste de la care micii cititori ar putea învăţa Binele, Frumosul, Dreptatea şi Armonia.

Copiilor de vîrstă şcolară am propus Enciclopedia elevului, Mari enigme şi mistere, Invenţii şi descoperiri de G. Bartalozzi, Cartea despre bărbaţi şi femei în istorie de C. Gori, Dicţionarul cavalerilor de D. Royo, Dicţionarul indienilor de M. Piquemal, Dicţionarul piraţilor şi corsarilor de D. Joly etc, încercînd să se acopere toate domeniile, de la istoria antică pînă la tehnologia de ultima oră; de la viaţa plantelor şi animalelor terestre, pînă la planurile cosmice pentru mileniul viitor. Au fost incluse lucrări din geografie, ştiinţele naturii,corpul uman, istorie – toate domeniile pe care le explorează copiii acasă şi la şcoală. Fotografii colore, ilustraţii minunate, hărţi însoţesc textul şi determină cititorii să descopere singuri unele lucruri.

Pentru tineri şi adulţi au fost selectate cărţile: Doctori ucigaşi de C. Evans; Scandal! Escrocherii care au zguduit lumea; Introducere în gramatica limbajului de C. Alincăi; Ghid practic pentru diabetici deY. Mallette; Cuvinte care vindecă de N. Guilmartin; Mari enigme ale istoriei de P. Bellemare; Şase lecţii uşoare de R. Feynman etc. Întîmplări misterioase, dovezi, ipoteze, povestiri pline de suspans, situaţii reale cu care se confruntă fiecare din noi, este ceea ce pot ciititorul în aceste cărţi. Întrebările  îşi găsesc răspunsul, se soluţionează problemele, se explică mecanisme. Iar romanele Parfumul de P. Suskind, O poveste de dragoste, poate de M. Page, Minciunile femeilor de L. Ulickaa, Frumoasele adormite de Y. Kawabata, Revolverul lui Maigret de G. Simenon, Viaţă primejdioasă de B. Cendrars etc, vor fi adevărate clipe de delectare în timpul liber.

Sperăm şi credem că organizînd această zi de informare am ghidat copiii în formarea preferinţelor, i-am ajutat să poată diferenţia o carte bună de una de valoare, am informat utilizatorii despre notăţile editoriale. Cei 264 de utilizatori care au vizitat biblioteca în ziua respectivă au consultat cărţile propuse în sala de lectură, solicitînd unele şi la domiciliu.

 

 

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s