Publicat în Discuţii/dezbateri, MAGIA CUVÎNTULUI

Anatol Moraru și Turnătorul de medalii: atitudini și aprecieri în cadrul Cenaclului literar „Magia Cuvîntului”


A fi scriitor înseamnă a fi cunoscut de un număr mare de persoane prin bogăția ficțională pe care o poți transpune în creație, a fi profesor înseamnă a ști să faci ca discipolii tăi să înțeleagă adevărata valoare a științei, a fi critic literar înseamnă a conștientiza faptul că arta literaturii este indispensabilă de om și trebuie să o posede fie la un nivel mai dezvoltat, fie la un nivel mai scăzut  fiecare. Un om care întrunește toate aceste calități este Anatol Moraru, scriitor, critic literar, profesor universitar, în fine, om care știe să cultive frumosul în rîndul întregii societăți.

Profesorul bălțean în 2008 își scoate de sub tipar romanul Turnătorul de medalii, roman în care reflectă viața studențească a Facultății de Litere a Universității de la Bălți, adunată din propiii săi ani de studenție, dar și din mai multe generații de studenți.

La 5 aprilie A. Moraru vine la Chișinău pentru a face o prezentare a acestui roman unui grup mare de studenți de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol și Universitatea Pedabogică “Ion Creangă”. Evenimentul a avut loc  în incinta bibliotecii „Maramureş” în cadrul Cenaclului literar „Magia Cuvîntului”. Studenții profund impresionați de lectura totală sau, din lipsă de timp, parțială a romanului, au întreținut o discuție interactivă cu domnul Moraru, astfel încît au aflat istoria apariției, scrierii și de unde a fost inspirat acest roman. Intrigant și surprinzător a fost răspunsul la întrebarea: Ce v-a făcut să scrieți acest roman?, la care A. Moraru a răspuns că a scris în urma îndemnului ficei mai mari de a scrie o carte, dar totodată este și rezultatul a o mare ciudă pe care am strîns-o în fibre.

Încadrarea invitaților în discuții a avut loc fluient, astfel încît s-a creat impresia unui scenariu bine întocmit grație moderatoarei Victoria Fonari (doctor conferențiar, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova), dumneaei fiind cea care a făcut sărbătoare din această prezentare de carte prin cunoștințele bogate de care dispune prin analogii, precizări, comentări, exemplificări, și cel mai important prin letura și analiza în profunzime a romanului în cauză, astfel încît să producă efectul unei integrități.

La acestă prezentare de carte studenții noștri au avut posibilitatea de a-l cunoaște pe Anatol Moraru din mai multe perspective. I-au cunoscut  activitatea  de critic literar și modalitatea de a critica prin intermediul doamnei Ana Ghilaș (doctor conferențiar, USM), care a făcut o deschidere spre discuții, spre cariera unui critic ce merită să fie apreciat și respectat la cea mai înaltă valoare. Astfel s-a făcut o incursiune în opera lui Moraru ca mai apoi poetul, dramaturgul și criticul literar Dumitru Crudu să facă o interpretare a Turnătorului de medalii din optica influienței politice și a comportamentului care în pofida restricțiilor impuse tacit sunt încălcate de către studentul Dorin Pînzaru. O atmosferă deosebită a produs pronunțarea asupra operei a doamnei Nina Corcinschi, doctor conferențiar AȘM, critic literar, care a demonstrat caracterul afectiv al operei, emotivitatea care în pofida indiferenței și dorinței omului de a demonstra că este mai puternic decît împrejurările, totuși cedează emoțiilor dar nu uită de masca hazardului, a ludicului, a persiflării. S-a demonstrat și argumentat intertextul romanului, care este frecvent întîlnit și la diferite niveluri, cu diverse conotații și sugestii, uneori demonstrînd capacitatea studenților de la Litere de a fi cunoscători versați, alteori de a persifla asupra acțiunilor, modului de gîndire contemporan și modului de a acționa.

Desigur că studenții noștri nu au rămas indiferenți în urma lecturii, ei s-au evidențiat nu doar în dialogul: întrebări – răspunsuri, ci au încercat să facă o caracterizare a unor personaje ale romanelor, precum este Dorin Pînzaru, Stelian, au comentat și apreciat relațiile, comportamentul, atitudinile dintre: student-student, student-profesor, personaj-personaj din roman.

Toți cei prezenți la aceast eveniment au concluzionat că Turnătorul de medalii este un roman ce se vrea citit de la sine, el aducînd literaturii basarabene un nou tip de roman, unul modern de care are nevoie societatea noastră, deci această operă este recomandată lecturii, deoarece este o valoare ce merită să fie scoasă în evidență.

Inna Sîtari,

masterandă USM

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Un gând despre „Anatol Moraru și Turnătorul de medalii: atitudini și aprecieri în cadrul Cenaclului literar „Magia Cuvîntului”

  1. va rog mult,cine poate sa-mi dea o adresa pentru a-l contacta pe dom.Moraru.merci mult.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s