Publicat în Expozitii de carte, LECTURILE VERII - 2011

Descoperă lumea împreună cu noi


  • Dacă vrei să descoperi în mod interactiv  lumea minunată care te înconjoară;
  • Dacă vrei să ştii cît mai multe despre diverse lucruri;
  • Dacă vrei să-ţi satisfaci marea curiozitate;
  • Dacă vrei să înveţi distrîndu-te,

 Aceste cărţi sînt pentru tine:

Bartalozzi, Giulia. Cartea despre … invenţii şi descoperiri / Giulia Bartalozzi. – Chişinău : Ed. Arc, 2008. – 59 p.

Cînd mergi la şcoală cu autobuzul, purtînd ghiozdanul în spate, îmbrăcat în blugi şi încălţat în adidaşi, cînd citeşti o carte sau scrii în caiete cu creioane sau pixuri,  foloseşti adevărate invenţii. Dar cine a inventat tote aceste lucruri: motorul cu explozie, hîrtia tipărită, cerneala, umbrela, roata, dar telefonul? Cum au învăţat oamenii să măsoare timpul sau să macine grîul? Şi cînd? Cu toţii folosim în fiecare zi sute de invenţii. Vei descoperi în paginile acestei  cărţi cele mai importante dintre ele, precum şi despre oamenii care le-au realizat.

O carte care parcurge istoria invenţiilor, oprindu-se asupra aspectelor ştiinţifice, dar şi povestind cum fiecare descoperire a îmbunătăţit modul de viaţă al oamenilor. Fotografiile şi desenele bine executate îmbogăţesc textul cu detalii vizuale interesante, iar curiozităţile şi rubricile cu recorduri ghidează cititorul prin lumea fascinantă a personalităţilor ştiinţei, a visătorilor şi a vizionarilor care au contribuit, cu toţii, la progresul lumii în care trăim.

 

Enciclopedia elevului : Pămîntul / text: Matt Turner. – Bucureşti : Ed. Litera Internaţional, 2008. – 95 p.

Este o enciclopedie cu un Website dedicat şi cu sute de linkuri de ultimă oră. Consultînd ediţia tipărită a enciclopediei sau site-ul ei propriu, creat de editurile Kindersley şi Litera Internaţional cu Google, aveţi la dispoziţie informaţii cuprinzătoare despre planeta noastră. În timp ce cauţi un subiect anume în carte, articolul respectiv îţi oferă elementele esenţiale şi afişează un cuvînt- cheie, care face legătura cu o mulţime de informaţii suplimentare on-line. Aceste cuvinte – cheie sînt tipărite cu litere albe, în cercuri de culoare gri. Link-urile includ animaţii, imagini video, butoane pentru sunet, călătorii virtuale, quiz-uri interactive, baze de date, oportunităţi şi prezentări în timp real. Dacă sînteţi interesat cartea vă propune paşii pe care trebuie să-i urmaţi pentru a descărca informaţii uimitoare şi imagini fascinante. Dorling Kindersley este răspunzătoare pentru site, ea îşi actualizează regulat link-urile, aşa că informaţia se poate schimba.

Gori, Claudia. Cartea despre … bărbaţi şi femei în istorie / Claudia Gori. – Chişinău : Ed. Arc, 2008. – 59 p.

Două  personaje Aristide şi Angelica te vor însoţi prin istorie, din lumea antică pînă în zilele noastre. Va fi o călătorie emoţionantă! Cu ei vei parcurge toate secolele, vei cunoaşte bărbaţi şi femei care au trăit în vremuri îndepărtate. Vei afla îndeaproape despre diferite obiceiuri şi deprinderi şi vei descoperi informaţii curioase despre personaje celebre.

Istoria nu o scriu istoricii, ea este scrisă de faptele oamenilor. Aceşti oameni au fost. Ei constituie o parte a istoriei: Nefertiti, Hammurabi, Pericle, Romulus, Cezar, Cleopatra, Carol cel Mare, Ioana d’Arc, Columb, Carl Marx, Papa Ioan al XXIII, Mihail Gorbaciov… Această listă de lideri ai umanităţii se compune din oameni foarte diverşi: constructori de ordine prin magia scrisului, distrugători de iluzii prin simpla forţă a discursului lor şi a credinţei lor, ei au fost cu siguranţă animaţi de aceeaşi pasiune: să schimbe lumea. Că au făcut-o prin sabie, prin fascinaţia miracolelor sau prin promisiunea bogăţiilor infinite, că au făcut-o în numele libertăţii naţiunilor sau a unităţii speciei umane, pentru onoarea lui Dumnezeu sau pentru justiţia dintre oameni, nici unul dintre ei nu a putut să se mulţumească cu ideea că istoria putea să se facă fără ca ei să-i modifice cursul.

 

Mari enigme şi mistere / trad. : Valeria Neagu. – S. L. : Ed. Prut, 2008. – 96 p.

În această carte antrenantă sunt prezentate mari mistere care învăluie omenirea de zeci şi chiar sute de ani.

În prima parte vei descoperi enigme pe care omul a încercat să le discifreze, dar care, pînă în prezent, în ciuda cercetărilor, nu au primit încă un răspuns ştiinţific. Vei rămîne uimit de întîmplările incredibile făptuite de strămoşii noştri, de lumile exotice a căror existenţă încă nu a fost confirmată, cu fiinţe fantastice pe care mulţi susţin că le-au văzut, dar despre care nu s-au găsit dovezi definitive…

În a doua parte vei putea cunoaşte diferite personaje care au intrat în relatări transformate în legendă: regele Artur şi spada sa magică Excalibur, înfricoşătorul Jack Spintecătorul sau crudul Vlad Ţepeş, zis şi Dracula, nu te vor lăsa indiferent.

Dacă vrei să cunoşti secretele cele mai păzite de pe planetă şi misterele despre care , cu siguranţă, nu vei învăţa la şcoală, trebuie doar să deschizi cartea şi să o citeşti.

 

Mari explorări geografice : Minunata călătorie a omului pentru descoperirea unor lumi noi / trad. : trad.: Rodica Chiriacescu. – S.L. : Ed. Prut, 2008. – 80 p.

Un atlas tematic în 80 de pagini bogate în informaţii şi curiozităţi, zeci de hărţi istorico – geografice, planşe şi ilustraţii.

Porneşte într-o fascinantă călătorie, însoţit de micul explorator Erik şi barza Penelopa, şi vei descoperi noi lumi şi continente. Vei cunoaşte extraordinare aventuri, descoperiri şi cuceriri ale celor mai faimoşi exploratori. Vei călători pe apă şi pe uscat, printre insule şi gheţari, vei explora necuprinsul cerului şi adîncurile misterioase ale oceanelor. Vei vizita cele mai îndepărtate colţuri ale Pămîntului şi vei întîlni civilizaţii necunoscute. Vei învăţa şi te vei distra decupînd cartonaşele şi personajele simpaticului joc oferit de Erik şi Penelopa.

Este o carte pentru copii curajoşi, curioşi şi întreprinzători, o carte despre marile explorări. Dacă îţi place să navighezi, ia -ţi colacul de salvare, pentru că corabia e gata de plecare. Va trebui să înfrunţi toate mările şi oceanele. Ca să nu greşeşti drumul îţi vor veni în ajutor navigatorii, care în decursul secolelor, au înfruntat nenumărate pericole şi obstacole pentru a descoperi noi ţinuturi. Vei merge prin păduri, vei traversa deşerturi şi vei urca pe munţii cei mai înalţi de pe Pămînt. Te vei ridica deasupra norilor cu cele mai vechi aeroplane. Iar cînd Pămîntul şi cerul nu vor mai avea secrete, vei îmbrăca costum de astronaut şi vei face o rotaţie în spaţiu. Poţi porni la drum! 

 

O călătorie în istorie : cuceriri, aventuri şi descoperiri din preistorie pînă azi / trad. : Rodica Chiriacescu. – S.L. : Ed. Prut, 2007. – 80 p.

Un atlas tematic pentru copii, ce conţine 80 de pagini bogate în informaţii şi curiozităţi, cu 80 de hărţi istorico-geografice şi mai mult de 70 de ilustraţii.

Porneşte într-o fascinantă călătorie în timp, însoţit de clepsidra Cleo, şi vei descoperi tainele şi adevărurile istoriei. Vei retrăi aventurile, descoperirile şi cuceririle civilizaţiilor antice şi vei înţelege lumea de azi. Vei întîlni teritorii şi popoare îndepărtate şi vei afla cum s-au format statele. Vei călători în timp prin epocile istoriei, fiecare dintre ele fiind indicată printr-un simbol şi o culoare proprie. Vei învăţa istoria într-un mod amuzant, decupînd cartonaşele şe personajele jocului clepsidrei.

E o carte care îţi povesteşte o istorie deosebită despre o lume de lumi, care devine cu timpul o singură lume unită. Vei descoperi cum pămîntul a fost la început un mozaic de popoare, culturi şi evenimente despărţite de mari distanţe. Odată cu progresul tehnologiei, omul a început să călătorească. A făcut călătorii de explorări şi de cuceriri şi a deschis noi drumuri. Odată cu trecerea secolelor, lumea a devenit tot mai mică şi diferitele aspecte ale realităţii mai dependente unele de altele. Un drum lung, anevoios, interasant de urmărit pas cu pas, îl gîseşti descris pe paginile acestei cărţi.

 

O călătorie în univers : o fascinantă aventură de explorare printre galaxii / trad. : Rodica Chiriacescu. – S.L. : Ed. Prut, 2007. – 80 p.

Un atlas tematic  pentru copii, ce conţine 80 de pagini bogate în informaţii şi curiozităţi, zeci de hărţi astrale, planşe şi ilustraţii. Porneşte în această minunată călătorie, însoţit de Stelică, şi vei descoperi imensitatea Universului şi începuturile sale. Veţi observa împreună cerul, identificînd stelele cele mai luminoase şi multe alte corpuri cereşti. Veţi descoperi Sistemul Solar, planetele şi legile care le guvernează într-o perfectă armonie. Îţi vei imagina o călătorie în cosmos, parcurgînd principalele etape ale cuceririi spaţiului. Vei învăţa şi te vei distra jucînd la Unitombola lui Stelică.

Cartea, care te îndemnăm să o citeşti, te va ajuta să descoperi lumea minunată a astronomiei. Este vorba despre ştiinţa care studiază natura corpurilor cereşti, mişcarea lor şi legile care le guvernează. După cum vei vedea, încă din timpuri foarte vechi, popoarele antice au înţeles, cu instrumentele pe care le aveau la dispoziţie, o serie de principii cu ajutorul cărora să poată întocmi, de exemplu, un calendarfoarte asemănător cu al nostru. Dar, atenţie, nu este o carte obişnuită, ea te va ajuta să înţelegi modul în care trebuie să observi cerul şi cum pot fi identificate corpurile cereşti, vei descoperi că că te poţi orienta după stele şi după poziţia soarelui. Şi dacă vei dori să pleci într-adevăr într-o călătorie interstelară, ultima secţiune, aceea dedicată istoriei şi viitorului explorărilor spaţiale, este întocmită special pentru tine.

Stephens, Diane. Oceanul Planetar / Diane Stephens. – Bucureşti : Ed. Didactică şi pedagogică, s.a. – 31 p.

Care este cel mai adînc ocean? Cum trăiesc peştii? Care este cel mai de temut animal de pradă marin? Dacă vreodată ai căutat răspuns la aceste întrebări şi la multe altele, atunci aceasta este cartea potrivită pentru tine. Cele peste 70 de răspunsuri pe care le vei găsi în paginile ei îţi vor dezvălui minunata lume a naturii. Bogat ilustrată şi colorată, cartea aduce în faţa ta imgini uimitoare din domeniul naturii!

Peste două treimi din suprafaţa planetei noastre sunt acoperite de apă. Acest imperiu lichid rămîne în continuare necunoscut pentru noi, reuşind să fie explorat doar 1% din imensitatea Oceanului Planetar. Specialiştii cunosc mai bine suprafaţa Lunii decît misterioasele adîncuri oceanice. Omul explorează abisul oceanic cu ajutorul submarinelor şi al unor camere de luat vederi ataşate de roboţi subacvatici. Cunoştinţele acumulate ne ajută să înţelegem echilibrul ecosistemelor şi faptul că oceanele reglează viaţa pe Pămînt. Curenţii oceanici de mare adîncime influienţează vremea pe toată suprafaţa globului.

Oceanele sunt o minune fără sfîrşit, dar pentru a putea să ne bucurăm de ele, trebuie să le tratăm cu grijă şi respect, întrucît viaţa şi activitatea noastră depind în mare măsură de sănătatea oceanelor. Să începem aceasta prin a le cunoaşte.

Ocolul pămîntului / trad. : Rodica Chiriacescu. – S.L. : Ed. Prut, 2007. – 57 p.

Descoperă minunile lumii cu ajutorul acestui atlas. Călătorind prin toate ţinuturile de la Nord la Sud şi de la Vest la Est, vei vedea plante şi animale, creaţii ale naturii şi ale omului, şi vei cunoaşte mai bine planeta noastră.

Lumea este casa ta: acum este timpul să o cunoşti. Vei face înconjorul lumii împreună cu cartea în următoarele etape: Europa, Africa, Asia, America de Nord, America de Sud, Oceania, Antarctica şi Arctica. Vei afla că pornind la drum e nevoie să te echipezi cu tot ceea ce poate fi  folosit pentru orientare în locuri pe care nu le cunoşti bine: o busolă, hărţi şi cîteva informaţii despre modul în care e făcut Pămîntul nostru. Lumea e făcută cam aşa: pămînt, apă, plante, animale… şi fiinţe omeneşti care cultivă, construiesc şi creează o mulţime de lucruri. Viaţa pe Pămînt depinde mult de climă: plantele, animalele şi oamenii se străduiesc să supravieţuiască şi în locuri neprimitoare, acolo unde este extrem de cald sau foarte frig. Ar fi frumos să poţi călători şi să cunoşti întregul Pămînt mai îndeaproape, şi poate că într-o zi o vei face. Dar, pentru moment, poţi începe să descoperi cum e făcut acesta răsfoind paginile acestei cărţi.

 

Recordurile animalelor / trad. : Andrei – Paul Corescu. – Chişinău : Ed. Arc,   2008. – 43 p.

Împreună cu cartea intră în extraordinara lume a animalelor şi descoperă 50 de recorduri uluitoare!

Ştiai, de pildă, că elefantul african este cel mai mare animal terestru sau că migala Goliat (o specie de păianjen) este de 15 ori mai mare decît cel mai mic dintre mamifere? Dar că şoimul călător zboară mai repede decît un elicopter sau că scoica Sfîntului Iacob are mai mult de 100 de ochi?

Dacă vrei să afli mai multe despre aceste uimitoare animale şi să descoperi alte recorduri impresionante, nu aştepta – începe să citeşti această carte! Textul, clar şi captivant, este însoţit de fotografii de excepţie şi mici desene umoristice, care, ilustrînd fiecare record, îi conferă acestei cărţi nu numai un caracter ştiinţific, ci şi unul amuzant.

Lumea animală este plină de surprize ce aşteaptă să fie descoperite!

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s