Publicat în Copiii gîndesc, Educaţia copilului, Lecturi publice

Cărţile vindecă? – DA!


Vi s-a întîmplat vreodată să vreţi să ajutaţi pe cineva care trece prin momente dificile, dar nu a-ţi ştiut ce să faceţi şi ce să spuneţi? Colaboratorii filialei „Maramureş” au trăit aşa momente fiind în ospeţie la pacienţii de la Spitalul „V. Ignatenco” din sector. S-ar părea că dacă nu suntem în stare să-i salvăm din această situaţie dureroasă, să reparăm sau să schimbăm ceva, suntem neputiincioşi şi nu mai avem ce face. Să nu uităm că pacienţii au mare nevoie de susţinere, încurajare şi alinare în aceste clipe complicate ale vieţii.

Din aceste considerente şi pentru ca timpul să treacă mai repede pentru copiii din secţia de Neurologie, biblioteca s-a gîndit să îndrume micii pacienţi spre lectură. Cărţile sunt, întradevăr, terapeutice şi ajută la vindecare, alături de celelalte tratamente.

În sala special amenajată pentru odihnă am întîlnit copii de diferite vîrste, cu care am discutat despre cărţile lecturate, poveştile preferate, personajele îndrăgite. Copiii au mărturisit că îşi doresc mult să semene cu viteazul Făt-Frumos, cu Harap-Alb, cu Ileana Cosînzeana, cu fata moşneagului, bună şi harnică, cu Cenuşăreasa, cu prinţi şi prinţese etc. Am adus cu noi pentru fiecare pacient multe cărţi şi reviste. Prin sfaturile călăuzitoare pe care le oferă cartea încercăm să-i ajutăm pe bolnavi să treacă mai uşor peste momentele grele în care se află.

Cele mai multe cărţi propuse copiilor au fost cărţile cu poveşti şi e natural să vă întrebaţi de ce? Pentru că lumea vrăjită a basmului este lumea  în care copilul trăieşte zi cu zi. E lumea în care toate sînt animate, în care vorbesc şi obiectele şi plantele, e o lume a luptelor şi a biruinţelor. În basm totul se termină cu bine, dar lucrurile

nu merg întotdeauna bine. Există la început o situaţie în care prinţii sînt puşi să săvîrşească isprăvi imposibile, prinţesele sînt victime ale unor personaje malefice, iar copiii sînt prizonieri ai vrăjitoarelor. Basmul îi duce pe copii de mînă spre ieşirea din aceste situaţii îngrozitoare. Tocmai aceasta este valoarea basmului: de a prezenta o situaţie dramatică, o posibilă tragedie şi de a indica o cale de ieşire din această situaţie. Basmele înseamnă pentru copii – glasul speranţei.  Iar la această etapă a vieţii pacienţii au nevoie de multă speranţă, au nevoie de o poveste proprie cu un final fericit.

Basmele sînt pline de copii: copii abandonaţi, copii chinuiţi, rătăciţi, nedoriţi… Şi aceşti copii nu respectă niciodată interdicţiile: deschid toate uşile care ar trebui să rămînă încuiate, se abat de la drumurile pe care ar fi trebuit să meargă, se duc întotdeauna acolo unde n-ar trebui să se ducă. În felul acesta basmele îi vorbesc unui copil despre problemele cu care se confruntă zilnic: abandon, frică, singurătate, neascultare… În acest sens, basmele nu sunt doar un curs de reabilitare, ci un curs complet de formare pentru viaţă.

Am propus copiilor cele mai frumoase basme şi poveşti ale renumiţilor scriitori români şi universali: Charles Perrault, Hans Christian Andersen, fraţii Grimm, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Petre Ispirescu, sau culese din folclor de care dispune biblioteca, pe care le-au răsfoit cu interes admirînd imaginile şi pe care le-am lăsat spre a fi lecturate.

La finele întîlnirii copiii au aflat şi despre cele mai noi cărţi apărute în bibliotecă. Au răsfoit copiii şi cartea Claudiei Partole Floarea iubirii, o poveste apărută în limba engleză, de fapt o povestire cu un final de poveste.

Am îndemnat copiii să citească şi i-am convins că întreaga noastră viaţă este un basm, un basm cu final fericit pentru noi toţi. Eroii sîntem chiar noi şi avem şi o poveste comună ca omenire, ca fiinţe lipsite de apărare, avînd o mulţime de greutăţi de înfruntat în continuare. Viaţa se scurge vie, misterioasă, neaşteptată, uimitoare,magică şi mereu de descoperit. Să ne cufundăm deci în acest basm, să-l lăsăm să curgă şi să avem încredere în această curgere a lui.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s