Publicat în Educaţia copilului, LECTURILE VERII - 2011

Învaţă o nouă limbă şi vei căpăta un nou suflet


Pentru a învăţa o limbă străină nu se cere o pregătire specială, se cer în schimb o deosebită preocupare intelectuală şi un interes viu şi constant. Cînd înveţi o limbă nu numai că te apropii de o lume nouă, cunoşti alte civilizaţii, dar şi depăşeşti barierele personale şi naţionale, ai posibilitatea de a fi înţeles şi de a înţelege.

Oamenii doresc să cunoască o limbă străină şi numărul celor care studiază este foarte mare, dar cei care ajung să stăpînescă limbile studiate la un nivel suficient sînt relativ puţini.

Filiala “Maramureş” împreună cu organizaţia de voluntariat Projects Abroad, cu care colaborează de cîţiva ani, a organizat în această vară Clubul Învaţă engleza / franceză cu noi. Orele au fost organizate cu o periodicitate de 4 ori pe săptămănă (luni – marți: engleza, miercuri-joi: franceza) avînd drept scop promovarea limbii şi culturii engleze și franceze. Lecţiile interactive de învăţare a limbilor străine au fost  citite de către Poldane Fosset Morgan Aline, lector universitar, voluntară din Franța. Vîrsta celor care au frecventat aceste cursuri este cuprinsă între 6 şi 60 ani. Învăţarea limbilor străine este o activitate care se adresează tuturor, indiferent de vîrstă sau de motivul care a condus la decizia de a studia.

Profesoara i-a familiarizat cu noţiunile elementare ale gramaticii, lexicului, morfologiei şi sintaxei. S-a lucrat cu dicţionarele,au lecturat şi  tradus din operele marilor scriitori clasici şi contemporani, au învăţat cîntece şi poezii în aceste limbi.

Un accent deosebit în cadrul lecţiilor s-a pus pe însuşirea  de deprinderi şi cunoştinţe care să permită participanţilor să comunice eficient în aceste limbi. S-au bucurat să comunice într-o atmosferă informală şi prietenoasă, captivaţi de jocuri şi distracţii, folosind cunoştinţele pe care le aveau şi asimilînd altele prin comunicare. S-a combinat reuşit distracţia cu exersarea limbilor străine.

Cele mai solicitate au fost orele de limbă engleză. Rezultatul acestei necesităţi este că engleza este limba dominantă pe plan internaţional în toate domeniile: ştiinţei, comunicaţiei, afacerilor, divertismentului, diplomaţiei. Cunoaşterea acestei limbi este necesară pentru angajarea în anumite domenii, profesii sau ocupaţii.

Au fost doritori de a studia şi limba franceză, limba unei vechi şi bogate culturi, şi, în acelaşi timp, una din limbile de circulaţie internaţională. Însuşirea acestei limbi va duce la lărgirea orizontului cultural.

Limbile străine sînt folosite în toate domeniile, ele aduc oamenii mai aproape şi leagă continente, leagă ţări, leagă culturi şi civiizaţii.

Publicitate

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s