Publicat în Concursuri, Lecturi publice

Concurs de desene: Sînt iarbă, mugure sau soare…


(pe marginea operei lui Grigore Vieru)

Grigore Vieru a fost și este, întradevăr, poetul copilăriei, al copiilor de toate vîrstele. Versurile sale sînt inspirate din viața celor mici, cu bucuriile și grijile lor zilnice, cu lumea lor plină de farmec, speranțe și vise. Poetul are harul de a trezi în cititor imaginația. Deaceea, puși în situația de a desena ceva pe marginea unei poezii a poetului, copiilor nu le-a fost greu să vadă cu sufletul firul de iarbă fremătînd, steaua pe bolta albastră luminînd, rîndunica zidindu-și casa cu aripa, iepurași perechi scriind pe frunze de curechi, părul mamei treptat albind etc. Dragostea de țară, față de natură, față de pămînt, care rămîn valori eterne în istoria noastră, nu sînt dictate de scriitor, ci sugerate, fără să se simtă acest lucru.

Concursul a fost anunțat tuturor utilizatorilor bibliotecii ”Maramureș”. Am admirat desene bogate în imagini, pline de obiecte și oameni, desene ce relatau acțiuni sau ilustrau fenomene din natură, toate prezente în opera marelui poet. Un element folosit frecvent în desenele copiilor – soarele, nu ne-a mirat deloc, căci acest simbol predomină în versurile scriitorului și copiii încă de mici învață să-l deseneze. Iarba verde, copacii în floare, case cu copaci în curte, spicul auriu, frunza în vînt – simboluri întîlnite la Grigore Vieru, sînt pentru copii lucrurile cele mai simple și mai ușoare de ilustrat. Cerul înstelat și luna ivindu-se printre nori au fost desenate cu ușurință chiar și de cei mai mici participanți. Culorile folosite au fost din cele mai vesele și mai luminoase, chiar dacă era un tablou nocturn, căci poezia pentru copii a lui Grigore Vieru e însăși ”lumina”.

Ne-a fost greu să analizăm și să alegem cele mai bune desene, dar în final am premiat cu cărți și diplome trei dintre cele mai reușite.

Am argumentat alegerea prin încercarea reuștă de a ilustra mesajul poeziei și talentul de pictor al participantului. Îndrumîndu-i pe copii în ilustrarea unei poezii am urmărit să descoperim talentele de observator ale copiilor. Desenul conturează creativitatea copiilor și simțul lor pentru frumos.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s