Publicat în Aniversarea bibliotecii, Întîlniri cu scriitorii, Biblioteca Maramureş, Discuţii/dezbateri

Magia Cuvântului lui Gheorghe Colţun


Pe data de 3 octombrie, 2011, a avut loc un eveniment remarcabil pentru cei ce încă mai savurează plăcerea poeziei poetice, căci în ultimul timp am cam uitat ce înseamnă o poezie autentică, de calitate. Biblioteca publică „Maramureş” a găzduit cu ospitalitate , aşa cum se cuvine la moldoveni, lansarea de carte a poetului, apoi şi doctorului habilitat, Gheorghe Colţun, în cadrul cenaclului  „Magia Cuvântului”.

Moderatorul activităţii a fost Victoria Fonari, poetă şi doctor conferenţiar, care a venit nu numai cu un grup de studenţi de la Facultatea de Litere a USM, dar şi cu o serie de activităţi mai rar întâlnite la o lansare de carte. Astfel, cântecele, lectura şi analiza promptă a mai multor poezii a creat o atmosferă distinsă şi foarte plăcută pentru tot auditoriul adunat, pentru că oaspeţii au numărat, în afară de studenţi, şi elevi de la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, împreună cu prof. Ana Cozma, precum şi personalităţi notorii, care s-au bucurat împreună cu ceilalţi de versurile pline de savoare şi farmec.

Un moment incitant a fost introducerea, în acest context, a unui moment de afirmare a unor tineri poeţi, care au dat citire propriilor creaţii. Printre ei, Elena Tcaci, Mihai Carabet, Ludmila Manţuc şi Irina Constantin – studenţi ai Facultăţii de Litere, iar dacă deschidem parantezele aici, pot spune că începutul lor este promiţător…

 Cuvinte de laudă şi de felicitare au fost adresate lui Gheorghe Colţun de către Ionel Căpiţă, scriitor, publicist, dar în primul rând prieten apropiat, care a contribuit şi la editarea unor volume de poezii. Discursul său a inclus atât observaţii asupra versurilor, cât şi îndemnuri la lecturare a poeziei (cu unele note de umor subtil), menţionând că „omul informat este de neîngenunchiat”, şi că, într-un final, „creaţia nu are vârstă”. Au urmat încă multe felicitări şi laude din partea lui Valeriu Râşniţă, care a venit cu un cântec dedicat „meşterului ce topeşte cuvintele”, Ion Melniciuc, dr. conferenţiar, care a remarcat cu o doză de invidie (în sensul bun al cuvântului, după cum a şi ţinut să menţioneze) că „poetul Gheorghe Colţun e Poet!”, iar poezia sa lirico-filosofică îndeamnă la meditaţie şi incită la lectură, în ea „palpită frumosul”, sfârşind cu o frază concludentă: „Ferice de omul care poate cuprinde necuprinsul, care poate depăşi infinitul numai el ştie cum”. O analiză destul de amplă a prezentat-o soţia d-lui Colţun, Tatiana Colţun, care a lăsat „haina ” de profesoară de limba şi literatura română şi pe cea de soţie, adoptând postura de critic literar. Şi cred că aceasta i-a reuşit foarte bine. Uimitor, toţi au fost pur şi simplu absorbiţi de lectură şi de discuţiile pe marginea acesteia, astfel încât timpul a trecut fulgerător de repede, cu o activitate fructuoasă.

Un moment aparte a fost colaborarea, poate mai puţin obişnuită, a poetului cu compania StarNet, care şi-a adus o mare contribuţie la editarea volumelor de versuri. Alexandru Machedon, directorul companiei, a reliefat aportul tehnologiilor informaţionale în promovarea literaturii, aceasta, în ultimă instanţă, fiind una din cele mai accesibile căi de a avansa în secolul nostru. De fapt, daca nu ar fi fost această cooperare, această lansare nu ar fi fost atât de degrabă, specifică însuşi autorul.

În final, ne bucurăm enorm că „poezia l-a găsit pe Gheorghe Colţun, iar Gheorghe Colţun a găsit StarNet-ul”, cum a spus profesorul Ion Melniciuc, iar noi suntem totalmente de acord, căci altfel nu mai avea loc un eveniment atât de palpitant pentru o părticică de Chişinău, într-o zi însorită şi galbenă de toamnă, cu aromă de gutuie în biblioteca „Maramureş”!

Ungureanu Diana, an. II, USM

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s