Publicat în Întîlniri cu scriitorii, MAGIA CUVÎNTULUI

Traianus – unul din cei mai productivi din Împărăția Poeziei actuale


Pe data de 27 ianuarie 2012, în cadrul cenaclului „Magia cuvântului”, gazduit de biblioteca „Maramureș”, a avut loc o întrunire de primă speță a poetului Traian Vasilcău cu studentele de la Facultatea de Litere a USM și liceenii de la „Litterarum”, având ca moderator pe Victoria Fonari, poetă și dr. conferențiar și în prezența unui invitat de onoare – Vitalie Răileanu, critic literar.

O întrebare ne frământa pe toți: cine este Traian Vasilcău? Ei bine, această întrebare, dar și la multe altele, și-au găsit răspunsul la această conferință. Traian Vasilcău, „sau, pur și simplu Traianus”, cum semnează pe blogul său, este un poet pe care însuși Dumnezeu l-a luminat cu darul Cuvântului. Frumos spus, dar deloc exagerat, pentru că, probabil, e unul din puținii care nu așteaptă să vină inspirația, el trăiește în inspirație, după cum s-a confesat chiar nouă. Totuși, cu ochiul său de artist al vocabulelor, el mărturisește modest că „el nu scrie, el „transcrie” și transmite și altora gandurile transcrise”.

Deși studentele de la Litere și-au pregătit câte un discurs bine structurat, nu ne-am putut abține de la discuții și dezbateri lirico-filosofice pe marginea unor teme, motive din poezia celui căruia i s-a dedicat această manifestare și a unor subiecte general-umane nu mai puțin interesante și actuale la nivel de sinteze. Încă de la început, criticul literar Vitalie Răileanu a dezvăluit natura poetului printr-un discurs (din optica unui critic), ca mai apoi să-i continue gandurile și studentele, prin tabletele științifice pregătite. Începutul a fost sub semnul cunoașterii lui Traian Vasilcău ca om, un OM mereu (pre)ocupat de cultura literar-artistică, printr-o prezentare video și audio creată de Aurica Zaporojan – asta fiind prima surpriză a evenimentului. În continuare, accentele au fost puse pe ars poetica cultivată, astfel descoperind splendoarea creației lui Traianus. O privire generală asupra sentimentelor eului liric și a textului poetic, cu o tentă insolită și vădit  modernistă, a fost înfățișată auditoriului de către Alina Sorochina, ca apoi colegele ei să analizeze tot în aceeași manieră diverse aspecte, precum elementele creștine, conotațiile liniștii în dimensiunile artistice, simbolul păsării Phoenix (mai ales paralel cu simbolurile credinței creștine) în operă etc. Imaginile artistice (vizuale și auditive)  invocate de poetica lui Traianus au fost ilustrate atat la figurat, cât și la propriu – prin cea de-a doua prezentare audio-video, luându-l chiar și pe scriitor prin surprindere.
Evident, au fost lecturate o serie de poezii, fapt care a creat o atmosferă de plăcere și destindere, îmbiind publicul prezent la reflecție, deoarece, cum a menționat d-nul Răileanu, „autorul ne trimite și la alte modalități de percepere a poeziei” printr-o „notă meditativă” și profund filosofică; acest scriitor „nu-și selectează cititorii, el vine spre cititor”, este receptiv și aproape de acesta. „Traian este un poet care știe ce vrea să spună și a reușit să o spună, el nu se racordează doar la niște imperative!”
Și într-adevăr, îngerii și Marea Divinitate l-a creat pe Traianus, și tot prin îngeri și lumină poetul reușește să transfigureze taina tăcerii sublime și a liniștii supreme. Cele aproape 40 de volume de poezie sunt marcate de constelația credinței pure și desăvârșite, prin care creatorul a ajuns să atingă absolutul și chiar să stea „cu Dumnezeu la o cafea”.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s