Publicat în Discuţii/dezbateri, Masă rotundă

Ion Luca Caragiale – excepţional creator de comic şi tragic


160 ani de la naştere

Miercuri, 25 ianuarie 2012, biblioteca „Maramureș” a găzduit un eveniment cultural mai puțin obișnuit, dedicat dramaturgului, nuvelistului și pamfletarului Ion Luca Caragiale, iar drept audiență au fost invitați elevii din clasa a 7-a, de la Liceul Teoretic „Nicolae Sulac”.

Activitatea s-a desfășurat cu scopul de a promova personalitatea și opera lui Ion Luca Caragiale, iar obiectivele principale au fost de a prezenta succint personalitatea culturală și multilaterală a scriitorului, audierea unei piese teatrale și vizionarea unor opere înscenate (din „Schițe și momente”), valorificarea scriitorului prin prisma importanței lui în dezvoltarea societății și perceperea actualității operelor sale.

În desfășurarea evenimentului a fost folosită tehnica electronică, care  a facilitat prezentarea și au permis vizionarea unor secvențe video, aceasta spurind interesul pentru lecturarea celor vizionate.

Astfel, prezentarea a început cu un slide-show, care a servit drept carte de vizită a autorului și elevii au putut să ia cunoștință mai bine cu activitatea și viața acestuia. În așa mod, copiii au putut să observe că Ion Luca Caragiale nu a fost numai dramaturg și nuvelist, ci și pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist, ceea ce i-a incitat pe cei prezenți. Prin activitatea sa, el a promovat teatrul (fiind întemeietorul teatrului românesc), cultura, politica nevicioasă și nu în ultimul rând literatura română, prin scrierile sale.

Au urmat discuții privind importanța acestei mari personalități cultural-politice pentru mediul nostru social și dezvoltarea acestuia de-a lungul timpului, ajungandu-se la concluzia că cel mai bine i-a reușit să-și promoveze ideile prin teatru și înscenări. Au urmat o serie de momente video („Moftul Roman – Conul Leonida fata cu reactiunea”, „Vizită”, „Five O’clock”, „Justitia Romana – Sectia corectionala” etc.), savurate din plin de publicul prezent la manifestație. Impresiile au fost pe măsura așteptărilor.

Așadar, scopul propus, putem spune, a fost atins cu succes și va avea un impact benefic asupra celor care au fost participanți la activitate. Și în final, după cum menționa un publicist, „nimeni nu a făcut mai mult decât el pentru educația cetățenească a spectatorilor de teatru… S-a apropiat însă de aceștia cu râsul blând al celui care își iubește concetățenii, precum și personajele, și în numele unui românism care, depășind prima etapă a asimilării fără discernământ a tuturor formelor modernismului, își va regăsi mai apoi adevărata fizionomie și identitate.”

Publicitate

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s