Publicat în Întîlniri cu scriitorii, Educaţia copilului

Ada Zaporojanu sau pedagogul literar ideal al copilului din secolul vitezelor


În curând, scriitoarea și compozitoarea Ada Zaporojanu își va sărbători cea de-a șaizecea aniversare. Cu această ocazie, colaboratorii de la biblioteca „Maramureș” au invitat-o pe poetă să celebreze o părticică din sărbătoarea ei împreună cu elevii clasei a II-a „A”, a Școlii Primare Nr. 88, ghidați de învățătoarea lor Olga Pena.

Activitatea a luat start cu un discurs introductiv și de felicitare din partea directoarei bibliotecii, apoi cuvântul i-a fost oferit celei căreia i-au fost dedicate aceste momente savuroase. În mod tradițional, după cateva cuvinte de mulțumire din partea scriitoarei, a fost fredonat, împreună cu toți copiii, cântecul „Vreau o carte”, cu care s-a dat startul „oficial” al manifestației.

Activitatea culturală a fost organizată într-o formă mai deosebită decât se obișnuia până acum și deoarece copiii au îndrăgit atât de mult poeziile Adei Zaporojanu, fiecare din ei a învățat câte o poezie, improvizând, astfel, un concert-recital de zile mari. Printre recitări, scriitoarea a mai intervenit cu niște completări foarte interesante, care captau toată atenția micilor participanți, astfel dumneaei manifestându-și măiestria de bun pedagog și psiholog al copiilor. Pentru a înviora și a destinde atmosfera, au fost incluse și câteva jocuri de imaginație și cunoaștere a lumii înconjurătoare. Toate activitățile, la fel ca și poeziile, au avut un caracter instructiv-educativ, accentuînd importanța valorilor morale. „Copii, nu frumusețea va salva lumea în primul rând, ea va fi salvată cu adevărat de bunătate!” – acesta este mesajul Adei Zaporojanu atât în discuții, cât și în poeziile și cântecele pe care le scrie cu drag pentru copii, dar merită lecturate și de maturi.

Prin activitatea sa culturală, scriitoarea de origine moldoveană face cunoștință copiilor cu viața de zi cu zi, cu lumea și cu tot ce ne înconjoară. Ea educă bunătatea, comportamentul corect, hărnicia, chibzuința și multe alte valori la copii, încă din frageda copilărie. Totuși, într-un mod foarte subtil și în spiritul copilăresc, sunt abordate și alte teme, mult mai serioase, precum relația armonioasă dintre om și natură, necesitatea lecturii sau valoarea timpului pentru ființa umană, toate acestea pe înțelesul micilor ființe care formează generația viitorului nostru.

Finalul a fost marcat de o discuție plină de „ghidușii”, copiii adresând cele mai diverse întrebări scriitoarei, iar aceasta răspunzând surprinzător de îndrăzneț și vesel precum îi este firea. „Astăzi a fost o manifestare de nota 10!”, a subliniat cu însuflețire poeta și compozitoarea Ada Zaporojanu, iar toți cei prezenți au rămas la fel de entuziasmați ca ea.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s