Publicat în Copiii gîndesc, Discuţii/dezbateri, Educaţia copilului

Cuvintele care ne fac lumea mai frumoasă


Bunul-simţ va deschide uşile pe care nici cea mai

bună educaţie nu le poate deschide

(Clarence Thomas)

Ne întrebăm adesea: care sunt aceste cuvinte? Ce au ele atât de special? Cum se produce magia cuvintelor asupra vieții și asupra omului? Educația, bunele maniere și cultura au fost dintotdeauna pilonii unei societăți sănătoase din punct de vedere spiritual. „Mulțumesc”, „vă rog”, „poftim” – acestea, dar și multe altele, sunt cuvinte „fermecate”, care înseninează chipul tuturor întreaga zi.

Filiala „Maramureș” a organizat în cadrul clubului „Arta comunicării”, în colaborare cu CCAF, o activitate prin care au fost recapitulate cele mai frumoase cuvinte, pe care copiii, precum și cei maturi, le folosesc pentru a înfrumuseța viața.

Toți cei prezenți, mai mici și mai măricei, au dat dovadă că în lume încă există bunătate care poate fi exprimată prin cuvinte plăcute celor din jur. Felicitările cu toate ocaziile, cuvintele de mulțumire și orice gest binevoitor, însoțit de un zâmbet, constituie ceea ce numim reguli de estetică și etică, reguli pe care uneori oamenii uită să le folosească în viața de zi cu zi. Nu însă și copiii, care le știu foarte bine, iar împreună cu ei au fost descoperite și redescoperite cuvintele care înseninează totul împrejur.

Toți știm cât de plăcut e să dăm binețe celor pe care îi cunoaștem, să le urăm o zi cât mai plăcută, să le mulțumim părinților pentru tot ce fac pentru noi, să le amintim în fiecare zi cât de mult îi iubim, să încurajăm cu o vorbă caldă un om necăjit sau să susținem un prieten care are nevoie de noi… Toate acestea par atât de simple, nu ne costă mai nimic, dar produc efecte magice asupra oricărei persoane căreia îi sunt adresate.

Am fost încântați să surprindem faptul că suflețelele curate ale copiilor cunosc ce e bine și frumos și pot exprima acestea în cuvintele cele mai plăcute. Sperăm că și cei mari vor prelua acest extraordinar exemplu și îl vor implementa în viața cotidiană.

Vă propunem să lecturaţi!

Armeş, Nicolae. Codul manierelor elegante. – Chişinău: Prut Internaţional, 2006. – 184 p.

Cara, Angela. Bunele maniere. – Chişinău: Cartier, 2010. – 64 p.

Chatelet, Sylvie-Anne. Ghidul bunelor maniere. – Bucureşti: Niculescu, 2008. – 157 p.

Cosma, Traian. Mereu politeţea!: Ghid de comportare civilizată pentru copii şi tineri. – Bucureşti: Ed. Didactică şi Pedagogică, 2008. – 168 p.

Marinescu, Aurelia. Codul bunelor maniere astăzi. – Bucureşti: Humanitas, 2008. – 326 p.

Post, Emilia. Codul bunelor maniere pentru copii. – Bucureşti: Corint Junior, 2007. – 144 p.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s