Publicat în Întîlniri cu scriitorii, MAGIA CUVÎNTULUI, Masă rotundă

Dumitru Crudu – de la jurnalist la scriitor. „Oameni din Chișinău”


Chișinăul este orașul unde zilnic au loc o mulțime de evenimente. Este și firesc, în contextul în care acesta reprezintă marele centru social-politic, cultural, interetnic, administrativ și economic al Republicii Moldova, iar acest fapt poate fi și o sursă de inspirație pentru asemenea scriitori ca Dumitru Crudu, care a monitorizat evoluția municipiului nu numai ca jurnalist, dar în primul rînd în calitate de cetățean și locuitor.

Totuși, de ce oamenii din Chișinău? Ce au ei și nu au alți oameni? Acestea, dar și alte întrebări au fost dezvăluite la „întîlnirea” dată cu scriitorul la biblioteca „Maramureș” în ziua însorită de 23 martie, organizată împreună cu studentele de la facultatea de Litere a USM și elevii de la Liceul „Vasile Lupu”.

Discuția s-a centrat pe cartea lansată recent „Oameni din Chișinău”. Lectura se axează în mare parte pe evenimentele de pe 7 aprilie 2009 și consecințele acestora, dar în esență este, după cum a remarcat și scriitorul, o dramă a orășenilor, care sunt plasați în situații extreme și reacționează neașteptat de variat.

O introducere în discuțiile ce urmau să se aprindă a facut-o Victoria Fonari, moderatoarea activității, datorită căreia a fost posibilă și realizarea acestui eveniment de interes literar-estetic comun. Studentele de la Litere au venit cu unele analize destul de ample și reușite ale povestirilor din această serie, făcîndu-se observația că ele fac parte dintr-un ciclu, formând un roman, fapt confirmat și de autor, prin relevarea intenției respective și prin dezvăluirea unor momente referitoare la originea și cizelarea acestei lucrări.

Tematica de factură politico-istorică (istoria națională recentă) a fost dezvăluită din diferite optici, fiecare personaj fiind legat net de celelalte, fiecare segment literar completînd și explicîndu-le pe celealte, astfel formîdu-se o viziune de ansamblu a celor relatate, totodată separînd două lumi ale aceleeași societăți. Aceasta, dar și faptul că nu a fost impusă o părere proprie, nu a fost inclusă critica la adresa unor fenomene politice, toate impresiile personale ocupînd un loc neutru, au reprezentat momentele originale ale acestei lecturi. „Riscul cel mai mare atunci cînd iubești pe cineva este să te trezești fără identitate”, afirmă autorul. Sunt surprinse și incluse probleme cotidiene aparent banale, de exemplu „dragostea de suprafață”, printr-un limbaj accesibil, variat, care surprinde cititorul și îl incită la lectură, la reflecție.

Așadar, sperăm că toți cei care nu au citit au fost intrigați să lectureze cartea, dar și alte cărți ale lui Dumitru Crudu, care, de altfel, prezintă un mare interes pentru noi nu numai ca locuitori ai acestui oraș și ca martori ai unor evenimente relativ recente (dar care deja au devenit istorie), dar în primul rînd ca oameni care interacționează în fiecare zi, in fiecare minut, cu alți indivizi din aceeași societate.

Și asta pentru că mai presus de orice nuanță sau culoare politică sau etnică, invocate și reluate în text, este „cum să-ți păstrezi propria identitate iubindu-l pe celălalt”.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s