Publicat în Educaţia copilului

Literatura pentru copii – un miracol al contemporaneității


Lumea copiilor e foarte diversă și plină de culori. În ultimul secol, scriitura pentru copii și-a luat avânt și a început să se răspândească cu o iuțeală uimitoare prin toată lumea. S-a scris și încă se mai scriu o mulțime de povești pentru copii, după care apoi se montează și diverse desene animate. Și care copil nu știe vreo poezie? Toți, toți cei care frecventează grădinița și școala cunosc poezii, povești, legende, basme și multe altele. Materialele informative sunt și ele un fundament al cunoașterii copilului din ziua de azi, acestea fiind, de obicei, expuse și clar explicate în enciclopedii și dicționare ilustrate.

Acest fapt a inspirat și filiala „Maramureș”, care dispune de o bogată colecţie de cărți destinate copiilor, să organizeze o manifestare amplă cu genericul ”Săptămâna literaturii pentru copii”. Astfel, între  9-11 aprilie au avut loc excursii în bibliotecă, prin care copiii au avut ocazia să cunoască o mulțime de lucruri noi și interesante.

Activitățile începeau cu o succintă prezentare a bibliotecii. Prin aceasta, copiii au fost puși la curent despre ce este o bibliotecă, care este menirea bibliotecii, ce deosebiri sunt între o bibliotecă și o librărie, ce avantaje are o bibliotecă față de alte surse informative etc. Tot în acest context s-a evidențiat și specificul bibliotecii „Maramureș”, fiind explicată denumirea și proveniența, serviciile oferite de biblioteca noastră pentru iubitorii de carte.

În program a fost inclusă și „Istoria cărții”: cum se face hartia, cum ajunge aceasta de la copac la filele de carte, componentele unei cărți, cine scrie cărțile și cum (cu implicarea noțiunilor de scriitor, autor, coautor, manuscris ș.a.), cine face ilustrațiile, unde și de ce sunt plasate acestea, etc.

Au fost incluse și o serie de jocuri cu propoziții, sintagme, cuvinte, litere, ceea ce a implicat activ imaginația și creativitatea și a distrat copiii într-un mod util și plăcut. Au fost povestite povești, legende, spuse proverbe și zicători, poezii şi curiozități.

După aceasta, copiii au avut prilejul de a face cunoștință cu cărțile față în față, să le răsfoiască, cei care puteau citi – să le citească și să petreacă timpul plăcut în sala pentru copii a bibliotecii „Maramureș”.

Acesta a fost doar începutul săptămânii dedicate literaturii pentru copii, iar ceea ce va urma sperăm să fie și mai interesant. Iar copiilor le urăm Bun-venit în lumea minunată a cărților și un drum cât mai luminat de razele lor!

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s