Se știe că fiecare țară, indiferent că a existat sau inca mai există, are cultura ei. Se vorbește de multe ori de cultura greacă sau romană, de cultura britanică sau indiană, iar, mai nou, tot mai des se abordează conceptul de cultură europeană. Aici apar doi termeni care cer tot mai frecvent să fie explicați pe larg: diversitate culturală și identitate culturală în Europa, mai ales că și Republica Moldova tinde să se integreze în Uniunea Europeană, deci, practic, ar interesa tot ce ține și ne leagă de aceasta.
În acest sens, biblioteca „Maramureș” a chemat tînăra generație la discuții, pentru a vedea care sunt beneficiile unor asemenea relații culturale ce ne-ar uni, eventual, cu Europa, cum se asigură diversitatea și identitatea culturală și care sunt aspectele integratoare ale culturii noastre cu o cultură, numită generic, europeană.
Tinerii au pus în discuție mai multe aspecte. În primul rând, au fost apreciate eforturile Europei de a crea un astfel de program de amploare și de a menține obiectivele propuse. „Este clar că Moldova, ca și alte țări europene, mai are de lucrat la capitolul cultural, restaurând ceea ce a fost distrus sau abandonat încă în secolul trecut, dar susținerea din partea Europei a fost binevenită în vremurile noastre de tranziție”, afirmă elevii. Conștientizarea unui parteneriat însă cere reciprocitate. Diversitatea culturală trebuie menținută prin acceptarea altor culturi și nu presupune, cum afirmă unii, amestecarea cu ele. Ba dimpotrivă, este un stimulent pentru a conserva propriile valori naționale, adică formarea unei identități și respectarea identității altor popoare și civilizații.
Necesitatea unei asemenea integrări culturale vine, după cum cred eleviii, din faptul că nu există un nivel de cultură, fiecare țară își are cultura sa, care trebuie respectată deopotrivă cu cea proprie, apoi și din faptul că Europa a dezvoltat țări care, vrând-nevrând, au multe în comun, iar o colaborare între ele este mai mult decât necesară, ea este firească și fiecare trebuie să contribuie la asta.