Publicat în Biblioteca Maramureş, MAGIA CUVÎNTULUI

Vitalie Dogot și necesitatea moralității în zilele noastre


Joi, 10 mai, în cadrul cenaclului „Magia cuvântului”, filiala „Maramureș” a găzduit un frumos eveniment – lansarea cărții „Când toate trec…”, invitatul zilei fiind autorul Vitalie Dogot, care este și directorul școlii nr. 59. Manifestarea a fost înviorată de recitaluri de versuri și de cântec și de o prezentare care a destins atmosfera și a permis o deschidere mai largă spre discuții.

Moderatoarea activității, Victoria Fonari, a creat un mediu primitor pentru o conversație despre moralitate, sacralitate, dragoste, frumusețe, aspecte  abordate de Vitalie Dogot în poeziile sale religioase. A fost scoasă în evidență îmbinarea elementului religios cu elementul estetic, care face aceste opere poetice să posede o lumină deosebită, o lumină sfântă în noapte, ca o rugăciune.

Credința, iubirea și speranța sunt cei trei piloni care susțin lirica lui Vitalie Dogot, o ridică la un nivel sacru. Dragostea iese din limitele cotidianului și a profanului, devenind pură, religioasă, bazată pe sinceritate maximă și pe curățenie spirituală. În acest context, dragostea de mamă devine un model și un simbol divin. Mama este identificată cu Maica Domnului, care se roagă pentru copiii ei și uită de propria persoană. Rugăciunea se schimbă din una egoistă în una altruistă și de mulțumire.

Frumusețea descinde din cele trei elemente esențiale invocate anterior. Ea alternează contrastiv între profan – frumusețea fizică și religioasă – cea pe care o regăsim în chipurile din icoane și care este legată indisolubil de suflet.

Conceptul existențial are și el conotații dumnezeiești. Viața și moartea sunt concepte primite și acceptate cu sfințenie, ca un dar divin, ceresc. Totuși atmosfera din poezii este tristă, cu regret față de ceea spre ce tinde omenirea, căindu-se pentru tot ce se întâmplă în lume. „Din ce în ce în lume/ Valorile dispar…” – aceasta e accepția sa în raport cu ceea ce ne înconjoară, cu viața noastră, care degradează pe zi ce trece tot mai mult.

Este, probabil, o tendință ca tot mai mulți pedagogi să se implice în viața socio-culturală și educativă, exemplu fiind nu numai Vitalie Dogot, dar și Aurelian Silvestru, care este director al liceului „Prometeu”. Aceasta se pare că se naște dintr-o necesitate acută, mai ales că în ultima perioadă tot mai mult ne pomenim că lumea uită de valorile morale și estetice, de aceea ele trebuie educate încă din școală. Urăm mult succes și mulți ani autorului pentru a reeduca generațiile care vin în spiritul moralității și esteticii!

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s