Publicat în Întîlniri cu scriitorii, Biblioteca Maramureş, lecturile verii 2012

Lecturile Verii au păşit pragul Bibliotecii “Maramureş”


Ziua de 29 mai a fost o sărbătoare pentru filiala „Maramureș”, deoarece astăzi a fost inaugurat programul „Lecturile verii”. Biblioteca a primit oaspeții, elevii clasei a II-a, de la Școala Primară nr.88, ghidați de profesoara lor Olga Pena, cu ușile larg deschise și cu un nou decor, mai „văratic” și mai special.

Activitatea a început cu prezentarea lecturilor propuse pentru vacanță, de către directoarea bibliotecii Cristina Mamaiscaia. Printre cărțile alese au fost incluse atât literatură artistică – Doi feți cu stea în frunte de Ioan Slavici, Broasca săltăreață din ținutul Calaveras și alte schițe și Tom Sawyer de Mark Twain, Lumea ca o poveste  de Arcadie Suceveanu, Zdrențurică de Ada Zaporojanu, Șarpele de mare de Jules Verne, Tolba lui Păcală, Ce poate face o furnică de Yanitzia Canetti și multe altele, cât și literatură științifică – Mica enciclopedie a prieteniilor din natură, Mica enciclopedie a insectelor curioase, Mica enciclopedie a pietrelor etc.

Însă totul abia începuse, deoarece a urmat partea cea mai așteptată de copii: cea distractivă. În vizită la noi a venit Bufonul Nătăfleață, de pe planeta Copilăriei, care a înviorat atmosfera cu cele mai vesele jocuri. Copiii au avut ocazia să se întreacă cu mașinele împreună cu doamna directoare a bibliotecii, ca să fie păcăliți, apoi am pătruns în lumea poveștilor, mascând copiii în Scufița Roșie, bunicuță, lup, vânător și chiar în… plăcinte! Dar cu această sarcină copiii s-au insprăvit de minune! Apoi am zburat către planeta Stâlpilor Electrici, unde trebuia să trecă de stîlpii de electricitate fără să ne atingem de ei… cu ochii închiși. Și aici copiii au avut susținerea învățătoarei lor. A fost pusă la încercare și atenția, printr-un joc foarte ingenios cu 5 mișcări ce trebuiau îndeplinite la comandă. În final, fiecare elev a explicat Bufonului Nătăfleață de ce îi place biblioteca „Maramureș”, din care am rămas plăcut surprinși de toate cele relatate.

La final, Bufonul a cedat „tronul” scriitorului Arcadie Suceveanu, cu care au avut o discuție foarte serioasă și matură, după vârsta elevilor, bineînțeles.Domnul Suceveanu le-a povestit cine sunt scriitorii, că aceștia pot fi împărțiți în 3 categorii: poeți – care scriu poezii, prozatori – care scriu proză și dramaturgi – care scriu scenarii și piese de teatru, pe care copiii apoi le pot vedea pe scenele teatrelor. Am aflat din acestă discuție că sunt copii care deja, la vârsta lor, inventează și scriu poezii și povești, în speranța că poate cineva din ei va ajunge să-și creeze o carieră în acest domeniu minunat. Tot aici copiii au aflat că există o Uniune a Scriitorilor din Moldova, unde se întâlnesc mai toți scriitorii.

Apoi, trecând la cărți, autorul a explicat cât de importantă este cartea, nu numai pentru un scriitor, dar pentru toată lumea. „Cartea trebuie să fie în centrul vieții noastre în fiecare zi… Cartea este izvorul vieții și al cunoștințelor!”, a ținut să menționeze în acest sens președintele Uniunii Scriitorilor.

A urmat un moment palpitant și fascinant de lectură. Scriitorul a recitat o serie de poezii in cartea sa Lumea ca o poveste: Arborele familiei, Despre numerele pare și impare, Kinder cu surpriză, Despre lupul din povești și altele.

Totuși partea cea mai „neastâmpărată” și interesantă a rămas „intervievarea”

 oaspetelui de onoare Arcadie Suceveanu. Au fost adresate diverse întrebări, dar nu au lipsit și întrebările zglobii ale unor copii mai jucăuși din fire, cum ar fi: ce poezii îi este mai ușor să scrie – pentru copii sau pentru maturi; dacă mai ține minte prima sa învățătoare și numele ei; ce disciplină prefera în școală; ce pozne a făcut în copilărie ș.a.

 Sfârșitul a fost marcat de cadourile din partea bibliotecii: câte o carte de poezii ale lui Arcadie Suceveanu, semnată de autor cu dedicații speciale pentru fiecare copil.

Acum că inaugurarea „Lecturilor verii” a avut un succes enorm, transmitem pentru fiecare elev mesajul de a lua parte la acest program de avergură!

Mult succes și vă așteptăm cu drag și vara la biblioteca „Maramureș”!

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s