Publicat în Educaţia copilului, Tabăra de vară ACTIV

Să creăm singuri povestea


Majoritatea revistelor pentru copii atașează pagini întregi cu jocuri, care invită copiii să se distreze, să-și probeze perspicacitatea, logica, îndemînarea și inteligența. Am găsit pe paginile unei reviste, la rubrica Fă singur,  un joc de decupat și lipit, care prezintă personajele unei povești populare ruse.  Este vorba de povestea Conacul (Teremok).

Împreună cu cîțiva copii de la Tabăra de vară am decupat toate piesele necesare, după care am încercat să le asamblăm. Un joc destul de interesant care dezvoltă îndemînarea și imaginația, care nu numai aduce informații interesante, dar formează și deprinderi utile. Urmînd schema de asamblare pas cu pas, cu emoții și încredere am obținut rezultatul dorit: căsuța primitoare și personajele din poveste.

Am încercat să ne amintim povestea, dar cum au ieșit mai multe variante, am găsit-o pe rafturile sălii pentru copii și am citit-o. Am împărțit povestea pe tablouri și am încercat să le înscenăm. Copiii și-au ales cîte un personaj pe care îl deplasau în jurul căsuței, amintindu-și replicile și acțiunile, retrăind viața și frămîntările personajului. Imitînd mersul personajului și glasul specific al acestuia, dramatizarea noastră a prins voiciune și culoare.

Atmosfera s-a înviorat, iar micii actori s-au simțit cu adevărat în Lumea Poveștilor.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s