Există cărți care ne fac să ne simțim bine, să le iubim de la prima pagină, cărți pe care le punem înapoi pe raft cu sentimentul că tocmai am purtat o discuție de suflet cu un prieten foarte bun. Romanul Annei Gavalda este o astfel de carte, ce celebrează bucuria de a trăi și de a iubi.

Un roman despre oameni buni. N-am mai citit demult o carte despre oameni normali, buni, frumoși, cu suflet. Împreună  este o carte care se citește dintr-o răsuflare, cu drag. Personajele sînt memorabile şi foarte amuzante, fiecare replică a lor construieşte o poveste frumoasă, de la ura şi antipatia iniţială între Franck şi Camille, ulterior ajungîndu-se la îmbrăţisări, despărţiri şi senzaţii de iubire reciprocă.

Ne putem întreba ce pot avea în comun o pictoriță anorexică, un bucătar pasionat de motociclete, o bătrînă aproape senilă și un timid incurabil? Aparent nimic, însă viața este cea care îi aduce pe cei patru la un loc, sub același acoperiș, unde învață ce înseamnă a trăi, pur și simplu, împreună. Nu au timp să se studieze, să-și facă păreri, să se cunoască. Trebuie să decidă într-o clipă. Și aleg să le pese, să nu fie indiferenți. Sînt oameni pe care societatea nu-i mai vede. I-a pierdut printre degete de multă vreme, ceea ce-i face deopotrivă stăpîni pe viața lor și pierduți iremediabil. Se găsesc unul pe celălalt și durează mult pînă cînd se recunosc, se acceptă, renunță la teamă și la singurătate. Durează și mai mult pînă își lasă poveștile să curgă și să se vindece, reamintindu-și ce înseamnă să speri.

Nu sînt uitate nici pasiunile fiecăruia dintre ei, Philibert povestindu-ne aproape întreaga istorie a Franţei şi a omenirii, Camille ne învaţă să desenăm în orice împrejurare, iar Franck ne încîntă cu mîncăruri rafinate şi idei culinare: „De câte ori să vă mai spun? Untul trebuie să stea pe uşă, ca să nu capete miros! Şi brânza la fel! Celofanul e pentru câini, fir-ar al dracu’! Şi asta ce mai e? Salată? De ce-o lăsaţi în pungă, să se strice?! Ţi-am zis de-atâtea ori, Philibert!

Curînd, cele patru personaje se întîlnesc, se simpatizează sau antipatizează, pentru a ajunge să locuiască împreună în vastul apartament al lui Philibert. Un loc în care se pot forma prietenii, se pot îndrăgosti, se pot certa sau îşi pot arunca lucrurile, se tot împacă sau îşi fac de mîncare, în fine, devin o adevărată familie: Și astfel, pe măsură ce-și prezenta mica lume, își dădu seama cu adevărat cît de mult ține la oamenii ăia. Philibert, Frank și Paulette deveniseră cei mai importanți oameni din viața ei, iar ea tocmai înțelegea acest lucru, acum, în acest moment, între două pernuțe persane din secolul al XVIII-lea (p.473). Toate legăturile acestea de iubire, pînă la urmă, fac savoarea romanului, care devine o adevărată saga de familie (una „construită” prin iubire şi nu legată prin sînge):„Spus în felul ăsta, sună un pic aiurea, evident, dar, mă rog, era adevărat şi trecuse o bună bucată de vreme de cînd ridicolul nu-i mai omora: pentru prima dată şi aşa cum erau ei, aveau impresia că sunt într-adevărat o familie. Chiar mai ceva ca o familie – familia pe care şi-o aleseseră, şi-o doriseră, familia pentru care se luptaseră şi care nu le cerea în schimb decît să fie fericiţi împreună. Şi nici măcar să fie fericiţi, nu aveau asemenea pretenţie. Ci să fie împreună, atîta tot. Iar asta era deja mai mult decît speraseră.”

O carte minunată. Scrisă atît de firesc, încît ai impresia că un prieten te ține de vorbă noaptea tîrziu, cu o cană de ceai pentru fiecare. Nu-ți vine să te duci la culcare. O carte plină de emoție, scrisă cu umor și inteligență. Vă recomand cu drag și filmul, în regia lui Claude Berri, ce îi are în rolurile principale pe celebrii Audrey Tautou și pe Guillaume Canet.

Elena LEAH

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s