Publicat în Biblioteca Maramureş, Parteneriate

Un zîmbet pe fața copiilor bolnavi


Chiar din depărtare Spitalul ”V. Ignatenco” pare destul de trist, triști sînt și copiii internați acolo, singuri și printre străini. O carte, în astfel de momente, poate fi cel mai bun ajutor al medicilor, capabil să liniștescă copiii speriați și să le aline durerea.

Încercăm să venim de fiecare dată cu ceva nou și interesant, care să le bucure clipele în care trebuie să stea singuri, departe de cei apropiați. Și, cum întîlnești aici copii de diferite vîrste, am luat cu noi cărți pe placul tuturor: cărți cu povești, cu fabule, legende, cu ghicitori,  enciclopedii, reviste pentru copii etc.

Cu cei mai mari am discutat despre invențiile și descoperirile care s-au făcut de-a lungul anilor și de care nu ne putem lipsi în viața de zi cu zi. Am clarificat de la bun început deosebirea dintre invenție și descoperire, după care a urmat explicarea termenilor: inovație, brevet, tehnologie – toate împreună fiind numite cuvintele inventatorului. Pe băieți cel mai mult i-au interesat invențiile pentru deplasare și călătorie: roata și carul, bicicleta, motocicleta, automobilul, mașina cu abur, trenul…

Cei mai mici au nevoie și ei de cărți la fel cum au nevoie de dragostea părinților și de hrană. Deși nu înțeleg încă bine sensul lor, lecturile îi ajută pe micuți să se maturizeze și le dezvoltă dragostea față de carte. Urmărind imaginile copiii își fac impresii despre lumea înconjurătoare, dezvoltîndu-se și spiritul de observație. Astfel ei realizează că o carte înseamnă desene și cuvinte. Ascultînd copilul visează, se joacă, se dezvoltă și crește mare.

În sala de agrement special amenajată sîntem așteptați întotdeauna.

Ne-a făcut plăcere să fim alături de acești copii, să le citim, să-i susținem, făcîndu-i să uite, măcar pentru puțin timp, de pastile și injecții. 

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Un gând despre „Un zîmbet pe fața copiilor bolnavi

  1. implicarea sociala a bibliotecii devine tot mai impiortanta in activitatea ei iar voi prin aceste activitati sporiti capitalul si imaginea sociala si, totodata, culturala a bibliotecii. Frumoase actiuni!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s