Publicat în Biblioteca Maramureş, Poftiţi la lectură

Lipsiți de căldura părintească, dar nu și de vise, de poveste…


Mult îndrăgite de popor sunt poveștile cu bogăția de motive și subiecte. Existența poveștii este legată de vechiul obicei de a povesti, care rămîne și astăzi un fenomen viu.

Credem cu tărie că există povești care nu trebuie să rămînă nespuse pentru morala lor, pentru lecția de viață pe care o dau și, desigur, pentru frumusețea lor. Printre acestea se numără povestea populară franceză Trei galbeni, pe care am citit-o astăzi copiilor de la Centrul pentru Copilărie, Adolescență și Familie. Copii lipsiți de căldura părintească, de vorba mamei și de povestea de noapte bună, pe care noi bibliotecării îi bucurăm cu un cuvînt, cu o carte bună și cu cîte o poveste. Uneori copiii solicită să aleagă ei povestea și de această dată a fost selectat un basm francez din colecția Povești de peste mări și țări.

Povestea s-a dovedit a fi destul de interesantă și pe placul copiilor. S-au exteriorizat sentimente de prietenie, încîntare și admirație pentru țăranul sărac, care învinge prin istețime și agerime, nu prin resemnare sau supușenie. Dialogul viu, replicile laconice și descrierile detaliate crează imagini realiste, ușor de crezut de către copii. De fapt, copiii nici nu pun la îndoială realitatea anumitor fapte din poveste.

Ore întregi ar asculta copiii povești, întîmplări minunate care încîntă chiar și pe cei maturi, ar privi ilustrațiile lucioase și atît de frumos colorate, s-ar lupta împreună cu eroii ca să doboare răul și să triumfe binele.

E important că copiii s-au simțit bine și s-au bucurat de timpul petrecut în bibliotecă.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s