Publicat în Lecturi publice, Poftiţi la lectură

TOBA DE TINICHEA de Günter Grass


Cea mai mare senzație literară de după război ( anul 1959). Cartea are un stil de povestire sălbatic, o fantezie aparent nelimitată a autorului, un unghi de privire grotesc, sub care este învins trecutul.

Romanul sparge granițele realismului, avîndu-l drept personaj principal și narator pe un pitic înzestrat cu o inteligență infernală, un monstru care își subjugă semenii cu ajutorul unei tobe jucărie. Micuțul Oscar povestește foarte plastic despre aventurile părinților lui și aventurile pe care le-a trăit în război, decădere și alungare.

În aceeași măsură în care a fost lăudat de recenziști, romanul a fost și acuzat ca fiind un pornograf, un denigrator al lui Dumnezeu, un nihilist fără scrupule. În unele state americane, Toba de tinichea a fost interzisă în anii 1990 pentru uzul în școală. Dar Grass nu descrie numai sexualitatea cu realism, care nu este potrivit pentru fiecare cititor. Într-un pasaj se povestește cum este scos un cap de cal plin de țipari din Lacul de Est. Mama lui Oscar se scîrbește groaznic, dar este totuși silită de soțul ei să mănînce țiparii pregătiți de el.

Scurtă apreciere: Un spectacol baroc, cu un erou de neînlocuit – Toba de tinichea este triumful care i-a rămas lui Günter Grass.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s