Publicat în Biblioteca Maramureş, Parteneriate, Voluntariat

Australia, o țară pe cont propriu


Australia a fost izolată de orice altă suprafață uscată acum 65 de milioane de ani, cînd s-a rupt de Antarctica.

Astfel și-a început discursul voluntara din Australia, venită în ospeție la tinerii Centrului de zi și activități ”Start” pentru persoane cu disabilități de intelect. Am fost invitați și noi, împreună cu cititorii bibliotecii, să cunoaștem această imensă țară, care este în același timp și un continent.

Voluntara a vorbit despre așezarea geografică a țării, relief, climă, vegetație, poulație, istorie, economie și turism. Posterul pregătit ilustra principalele simboluri ale statului. Interesante pentru ascultători au fost pozele cu specii de animale unice, specifice Australiei. Am văzut mamifere cu marsupiu: canguri, Koala, urși marsupiali; mamifere neobișnuite care depun ouă: ornitorincul și echidna, pasărea koocaburra, cu chemare stranie ca un chicotit de rîs etc.

Tinerii au încercat să găsească pe hartă cele mai mari orașe: Sydney, Melbourne, Brisbane  – în care se găsesc cele mai frumase atracții ale vieții de oraș.

Australia e renumită și prin fermele de vite, care pot avea suprafețe de mii de kilometri. Pentru a mîna cirezile fermierii folosesc helicopterele. Lucruri curioase am aflat și despre ”Goana după aur” , fapt care a dublat populația țării.

Australia  este a șasea țară din lume ca mărime și deasemenea cel mai mic și mai uscat continent.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s