Publicat în Biblioteca Maramureş, Poftiţi la lectură

LOLITA de VLADIMIR NABOKOV


Lolita este cel mai de succes roman al scriitorului emigrant din Rusia, Vladimir Nabokov. I s-a recunoscut repede opera de valoare Lolita, plină de formulări strălucitoare, jocuri literare și ghicitori, care sînt atît de tipice pentru stilul lui Nabokov.

Romanul se poate citi ca o carte despre o dragoste mare și adevărată, dar chinuitoare, fiindcă este interzisă. Este povestea unui nebun, care transformă un copil în centrul pasiunii sale. O iubește într-un anume mod, dar egoist și fără rețineri. Lolita nu este altceva decît un obiect pe care Humbert, un ”scîrbos groaznic”, o silește cu poftele lui. Un om bolnav, a cărui dragoste mare și rea îl transformă într-un distrugător, iar Lolita este o sclavă, sacrificiul lui.

”Nu voi regreta niciodată că am scris Lolita. A fost asemenea unui joc de puzzle frumos – pe măsură ce-l inventam, îi și găseam soluția. Bineînțeles că a eclipsat total celelalte scrieri ale mele, dar nu pot să-i port pică. Un farmec straniu, tandru o învăluie pe această nimfetă mitică.” Vladimir Nabokov

Una dintre cele mai rafinate cărți ale modernismului, cu un material ”îndrăzneț”.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s