Publicat în Concursuri, Creaţii proprii, Parteneriate

Pictura – redescoperirea copleşitoare a lumii


Pictura – redescoperirea copleşitoare a lumiiMijlocul săptămânii ne-a luat prin suprindere cu peisajul de poveste pe care l-a creat natura afara, dar şi cu povestea creată în biblioteca „Maramureş” de tablourile tinerilor pictori de la Colegiul de Arte „Alexandru Plămădeală”, care ne-au vizitat împereună cu profesorul lor Sergiu Badragan. Această feerie magică a culorilor au venit să o admire şi liceenii de la L. T. „Nicolae Sulac”, iniţiaţi şi ei în domeniul artistic, precum şi Tudor Braga, critic de artă şi director al Galeriei de Artă „Constantin Brâncuşi” din Chişinău. Moderatoarea Victoria Fonari, care are o vastă experienţă în artă, a încercat să „traducă” din punct de vedere hermeneutic ceea ce a fost reprezentat pe fiecare tablou.

Fiecare lucrare în parte a fost efectuată dintr-o optică inedită, fiecare din creatorii în culori şi-a individualizat stilul de a mânui periuţa şi cromatica. Jocul nuanţelor şi formelor a creat un univers prin care descoperim lumea interioară a eului empiric şi redescoperim o altă viziune asupra lumii înconjurătoare. Universul este recreat din fragmente de realitate cu ajutorul imaginaţiei şi a culorii. Gândurile, impresiile, stările, emoţiile, senzaţiile – toate trec prin prisma materiei colorante şi devin realitate, prind viaţă.

Vitalitatea cromatică poate fi reconstruită prin nuanţe calde, solare, fie prin explozii de culori, ba chiar şi prin non-culori – alb, negru, gri. Culorile prind forme pline, dominantele reci se încălzesc în combinaţii izbitoare, abracadabrante. Esenţa poate fi înţeleasă în ansamblu, în complexitatea fiecărui tablou.

În mare parte au fost abordate şi exploatate elementele de natură rurală, dar au fost observate şi scânteie urbane, unităţi picturale de natură psihologică şi emotiv-afectivă. Au fost preluate crâmpeie din geometrismul oriental, combinaţii impresioniste şi expresioniste, abordări clasiciste şi deformări romantice. Prin pictură se observă cum se asamblează culorile reci şi calde, iar prin forţa creatoare a tinerilor, ele prind viaţă.

Criticul în domeniu Tudor Braga, a scos în evidenţă unele elemente care l-au impresionat, încurajând tinerele talente şi comentând tehnicile folosite în crearea tablourilor, oferind ocazia unei discuţii cu elevii şi viitorii pictori şi oameni ai artei în devenire din ţara noastră. În acest context, a făcut conexiunea dintre lingvistică, artă şi cultură, semnalizând o serie de tangenţe de creaţie.

O altă remarcă a venit de la poeta Victoria Fonari, care prin spiritul său artistic, a observat originalitatea titlurilor, acesta fiind prilejul unei intervievări şi investigări prin motivare şi argumentare din partea fiecăruia, invitându-i la conversaţie şi schimb de experienţă creatoare.

În final, le dorim tuturor celor ce au participat la acest frumos eveniment

o forţă creatoare cât mai puternică,

multă inspiraţie şi îi aşteptăm cu noi lucrări pe care să le arătăm vizitatorilor noştri!

Prin aceşti tineri avem cu ce ne mândri!

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s