Publicat în Discuţii/dezbateri, Educaţia copilului

Un nou proiect – o deschidere spre noi orizonturi


P1020177Ultima zi a lui februarie a fost marcată prin inaugurarea unui nou proiect iniţiat de biblioteca „Maramureş”. Este vorba de clubul de limbă, literatură şi cultură engleză „An Englishman in Moldova”, care are drept scop iniţierea şi integrarea copiilor de vârstă medie în lumea anglofonă din diverse perspective, ceea ce va facilita învățarea eficientă a limbii engleze.

La activitatea au participat elevii de la Liceul Republican cu Profil Real, care de curând au început o colaborare fructuoasă cu biblioteca noastră.

Activitatea a început cu prezentarea fiecărui participant, în care a fost inclus şi elementul lingvistic englez, astfel încât cei prezenţi, pe lângă faptul că şi-au spus numele, şi-au mai atribuit un calificativ care să-i reprezinte. Au urmat discuţii de prezentarea a clubului, proiectarea obiectivelor principale ale acestuia, planificarea lui în perspectivă, tematica abordată, tehnicile şi metodele de expunere a materialului didactico-ştiinţific şi a celui de imaginaţie, creativitate, gândire, logică, lingvistic etc.

A urmat un moment de joc, în care fiecare trebuia să-şi amintească şi să scrie cât mai multe cuvinte care încep cu aceeaşi literă, cu care începe şi numele persoanei respective. Acest joc a creat o atmosferă de deschidere spre conlucrare şi continuarea discuţiilor, ţinându-ne pe toţi departe de plictiseală.

Comunicarea a fost reluată, dar de data aceasta a abordat o temă concretă – „Understand English Language and Culture” („Să înţelegem limba şi cultura engleză”). Înainte de a lua în discuţie tema propriu-zisă, a fost adresată întrebarea ce se poate înţelege prin sintagma „cultură”, ce ar presupune şi ce subdomenii ar include aceasta, iar răspunsurile elevilor au fost un pas spre apropierea de tema propusă. Aici au fost surprinse momentele esenţiale de înţelegere a necesităţii de cunoaştere a limbii şi culturii engleze şi americane, fapt ce se realizează la mai multe nivele: tehnic, ştiinţific, cultural (sărbători, cinematografie, literatură, artă, personalităţi notorii etc.), social-istoric. Motivaţiile cunoaşterii acestei limbi şi acestor culturi au fost însoţite de exemple concrete, care au adeverit justeţea celor expuse iniţial.

Sfrârşitul a venit cu o concluzie asupra celor discutate şi cu precizarea tematicii pentru întrunirea următoare.

Iar nouă ne rămâne doar să ne dorim ca data următoare fiecare să revină cu idei noi de concepere a activităţii şi cu bună dispoziţie pentru a descoperi o nouă lume!

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s