Publicat în Creaţii proprii, Discuţii/dezbateri, MAGIA CUVÎNTULUI

Visul – a doua viaţă a omului


Sfarşitul de săptămână a fost marcat la biblioteca „Maramureş” printr-o întrunire deosebită a cenaclului Magia cuvântului. De data aceasta, cei prezenţi s-au implicat într-o discuţie activă la tema visului, care, se pare, are o pondere destul de mare în viaţa omului.

Cenaclul Magia cuvintuluiPentru început, moderatoarea cenaclului Victoria Fonari a iniţiat o discuţie înfocată cu referire la tema respectivă. Ideile şi cultura participanţilor – ambele la un nivel foarte înalt – au elucidat toate ipostazele viselor, atestate în literatura şi în arta din toate timpurile. Astfel, visul a trecut prin fazele de imagini ce se perindă în timpul somnului şi aspiraţiile individuale, vise / visuri care au marcat viaţa, cu exemple ale unor personalităţi celebre şi exemple din viaţa proprie, visul-reverie visul-coşmar, visul şi arta (cu pregnanţă în pictură), visul şi cuvântul, visul… în toate ipostazele posibile.

Mihaela Motruc a venit cu un colaj de picturi celebre în care visul şi derivatele sale – imaginaţia, halucinaţia, memoria, deformarea realităţii etc. au fost foarte bine punctate. Inga Munteanu a reconstruit visul printr-un eseu foarte sonor, limpede, care a planat în atmosfera creată ca un zbor al visării.Cenaclul MAGIA CUVINTULUI

Agata Mogâldea a explorat visul şi dragostea prin poezie, o poezie armonioasă şi plină de savoare. Adela Sochirca a adus în faţa publicului nostru restrâns versuri în care a redescoperit visul în natură şi în cotidian, versuri scrise într-o manieră inedită. Victoria Fonari, care şi-a asumat de la începput rolul de moderatoare, a revenit la ipostaza în care (am observat noi) se simte, probabil, cel mai confortabil – ipostaza de poetă, citindu-ne din versurile sale inedite.

Am fi vrut să nu se termine această întâlnire, care a fost una dintre cele mai relaxante. Totuşi feeria şi magia cuvântului care se perindă de ani buni în sălile bibliotecii „Maramureş”, în cadrul cenaclului „Magia cuvântului” ne va aştepta până data viitoare, când se preconizează o activitate foarte interesantă. Despre ce este vorba vă vom spune la următoarea întrunire a cenaclului, până atunci, le dorim pană uşoară şi inspiraţie productivă tinerilor noştri poeţi!

Publicitate

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s