Publicat în Întîlniri cu scriitorii, Reuniuni profesionale

B. P. Hasdeu – o prezență tulburătoare în cultura românească


B. P. Hasdeu – o prezență tulburătoare în cultura româneascăCea de-a 175-a aniversare de la nașterea unui mare om al culturii românești – B. P. Hasdeu – a fost prilej de mare sărbătoare pentru biblioteca „Maramureș”, care este filială a Bibliotecii Municipale cu aceeași denumire „B. P. Hasdeu”. În acest context, nu am ezitat să organizăm o conferință dedicată acestei personalități universale din cultura românească, la care au participat cercetători din domeniul filologic, filosofic, istoric și artistic: Adriana Cazacu, dr. conferențiar (șefa Catedrei de Literatură Română și Teorie Literară a Facultății de Litere, USM); Dumitru Caldare, dr. habilitat, conf. universitar; Svetlana Coandă, dr. habilitat; Ana Ghilaș, dr. conferențiar; Marcela Adam, lector superior; dr. Marius Tărâță și Victoria Fonari, dr. conf., care a fost și moderatoarea conferinței.

Primul discurs a fost cel al d-nei Adriana Cazacu, relevând ipostaza de teoretician literar a lui B. P. Hasdeu și sesizând optica cercetătorului asupra criticii literare, lingvisticii, artei etc.

Domnul Caldare, în virtutea experienței filosofice vaste de care dispune, a supus analizei conceptul de adevăr după tezele expuse de filosoful Hasdeu, accentuându-se coexistența omului în contextul naturii, religiei, moralității și creării istoriei. Tot în cheie filosofică a fost concepută și comunicare d-nei Svetlana Coandă, care a sintetizat ideile filosofice din opera savantului, relevând rolul lui din punct de vedere al metodologiei și exegezei celor trei dominante existențiale: omul, viața și divinitatea, punându-se în lumină aura demnității, moralității, cunoașterii și a esenței divine. Studiul d-nei Marcela Adam a trecut de la nota filosofică la cea literar-artistică, reliefând importanța vocației artistice în contextul reflecțiilor de natură științifică.

Dumitru Caldare

D-nul Marius Tărâță a venit cu o cercetare minuțioasă a copilăriei lui B. P. Hasdeu, care, potrivit arhivelor, și-a petrecut acești ani (1838 – 1848) în satul Cristinești. În acest sens, a fost realizat un segment cronologic în care s-au prezentat detalii precum mediul unde a fost încreștinat, a copilărit și și-a făcut primele studii școlare.

În încheiere, d-na Victoria Fonari a venit cu un discurs care a abordat importanța numelor proprii pentru conceperea creativității în creația lirică a lui B. P. Hasdeu. Codificarea mesajelor prin intermediul numelor proprii oferă o paletă largă de interpretare a poeziei, dat fiind faptul că este realizată o punte de legătură între eul liric și toposul prezentului său și marile personalități ale timpurilor, precum anticii Homer, Vergiliu, Anacreon, sau personalități cum este Milton.

Sfârșitul conferinței a fost încununat cu impresiile asupra personalității lui Hasdeu și ședințele de spirit ale sale, oferite de studenta Victoria Climenco.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s