Publicat în Biblioteca Maramureş

Un copil cât o sută de povești. „Vornicel la nunta badei”, de Victor Dumbrăveanu


Se știe că o carte poate aduna în sine mai multe povești, dar ați mai văzut oare ca un personaj să adune mai multe povești? Sunt sigură că nu, cel puțin până în momentul când ați citit recenta carte a lui Victor Dumbrăveanu „Vornicel la nunta badei”, care a fost înaintată spre lectură în programul „Copiii Chișinăului citesc o carte”.

Micul nostru erou face cam cât… o sută de povești, oricât ar insista autorul că este o „poveste cu întâmplări hazlii”. Fiecare întâmplare poate fi o nouă poveste care se cere relatată altfel decât cele precedente. Iar finalul este „o nuntă de ciocolată în clasa întâi” – una din cele mai dulci evenimente pe care le-a avut Onuț până la moment. Deși nunta propriu-zisă nu are loc în text, copiii îi vor simți dulceața prin imaginația lor bogată și prin visele celui zis „Stea-Târzie”, când el va fi vornicel la badea Ghică și la tânăra și frumoasa profesoară Rodica. Însă până la nuntă, Onuț are de trecut prin multe peripeții vesele și mai puțin vesele, dar care vor sfârși tot cu haz de necaz.
Plăsmuirea și prezentarea, rând pe rând, a personajelor se face într-o manieră afectivă, pătrunzătoare, însorită (încât și iarna se pare mai luminoasă ca niciodată), astfel că e aproape imposibil să nu le îndrăgiți chiar din primele rânduri.

Or, spre asta a țintit regretatul scriitor, care, dacă ar fi fost printre noi, s-ar fi bucurat de acest succes remarcabil printre copiii Chișinăului.
Toate aventurile lui Onuț vor putea fi descoperite numai prin intermediul lecturii minunatei cărți, care este deja pusă la dispoziția voastră pe rafturile bibliotecii noastre, care au fost special amenajate pentru o asemenea ocazie cu totul specială.

Citiți, dragii noștri, și veți reface o splendidă lume a copilăriei!

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

2 gânduri despre „Un copil cât o sută de povești. „Vornicel la nunta badei”, de Victor Dumbrăveanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s