Publicat în Biblioteca Maramureş, Creaţii proprii, Cugetări, Discuţii/dezbateri, Educaţia copilului, Expozitie de pictura si fotografie, Expozitii de carte, Masă rotundă, Parteneriate, Poftiţi la lectură

Cartea-i om și omu-i carte


      jbhgfdsPe  28 mai în biblioteca ,,Maramureș” a avut loc un eveniment de zile mari – întîlnirea de suflet cu doi oameni talentați: cu doamna Maria Pilchin, poetă, prozatoare, eseistă, mamă și cu domnul Alexandru Moraru, istoric, editor, arhivist, autor de cărți.

   Publicul a fost elevii gimnaziului din apropiere ,,Decebal” conduși de doamna profesoară Zinaida Ciobanu, o bună prietenă a bibliotecii.

  Doamna Elena Sinița, șefa filialei, a vorbit cuvinte frumoase la adresa oaspeților, invitând copii la o întâlnire de suflet și pentru suflet.

   Doamna Maria Pilchin, poeta, profesoara universitară, colega noastră – directorul BM ,,Hasdeu”, sediul centru, a vorbit cu dragoste și inspirație despre cărțile sale și despre situațiile care au provocat-o sa le scrie. Dumneaei a prezentat o serie de cărți: ,,Praguri critice”, ,,De mână cu marele Joker”, ,,Eseuri literare”, ,,Poeme pentru Ivan Gogh” ș.a. O parte din ele le-a dăruit mărinimos celor prezenți. Ea a promovat o idee ce conține un mare adevăr: ,,Fiecare om e demn să aibă o carte a sa, scrisă de el însuși, deoarece viața noastră e foarte interesantă, iar oamenii merită să-și înveșnicească numele într-o carte.”

Doamna Maria a invitat copii să citească cărți ,,să scrie” cărți, să dăruiască cărți, iar cine va citi cele mai multe cărți să fie premiat și apreciat, promovat ca cel mai bun cititor al anului printre copii.

   Un alt invitat și om cu suflet mare a fost domnul Alexandru Moraru, șef serviciu BM ,,Hasdeu”,filiala centru.  Cercetând documente în Arhiva Națională mai mulți ani, dumnealui a publicat multe documente secrete în mai multe cărți: ,,Victime ale terorii comuniste”, ,,Basarabia mareșalului Antonescu”, ,,Victimile ocupanților sovietici și călăii lor” ș.a.

   Copii ascultau cu sufletul la gură informații despre vremi trecute și oameni de demult. Ei au adresat întrebări și au primit răspunsuri plauzibile de la aceste persoane competente. Cuvintele rostite de acești oameni cercetători, publiciști, scriitori au avut o mare rezonanță în inimile celor prezenți în bibliotecă.

   Tot aici puteți admira o colecție de aparate foto, altă colecție de fotografii și picturi ale studentei de la Universitatea ,,Valahia” din Târgoviște, România, Ecaterina Sinița. Lucrările ei au fost expuse în diferite țări și s-au intors acasă cu premii de excelență  la Institutul Cultural Român din New York și din România ș.a. pentru participare la concursul despre drepturile omului ,,Suntm la fel, suntem egali”. Prezența lucrărilor au îmbogățit activitatea organizată în bibliotecă cu alte aspecte frumoase provocate de arta adevărată. Surpriza tuturor a fost melodia interpretată la flaut de sora Ecaterinei – Constanța.

   Aducem mulțumiri tuturor participanților și publicului receptiv și sperăm să avem cât mai multe colaborări.

     Ana Haram, bibliotecar, filiala, ,,Maramureș”

  

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s