Publicat în Biblioteca Maramureş

Sfântul Andrei – Pe aripile datinilor străbune


Tradiţiile păstrate cu sfinţenie din străbuni au reînviat la Biblioteca Maramureș. În ajun de Sfântul Andrei, echipa bibliotecii împreună cu utilizatorii fideli au organizat o şezătoare ca pe vremuri. În spectacol au participat utilizatorii: Adriana, Nichita, Lia, Nichita, Marcu, Valentin, Alexandra, Gabriel. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale, am cântat, am dansat și am discutat despre datinile străbune.

Nelipsite au fost şi vrăjile pe care obişnuiau să le facă fetele bune de măritat, dar şi amintirile despre furatul porţilor în ajun de Sfântul Andrei. Unul dintre obiceiurile fetelor nemăritate este ghicitul cu lumânarea. Tinerele care vor să afle cine le va fi ursitul, petrec noaptea în faţa unei oglinzi, doar la lumina lumânării. Cu ajutorul unui inel, poți afla peste câți ani te vei căsători. Pentru a fi păziți de spiritile rele ungem ferestrele și ușile cu usturoi.

Ca spectatori i-am avut pe copiii de la CCAF și copiii din comunitate cu părinții.

În legendele populare, Sfântul Andrei apare ca un bătrân înconjurat de o aureolă luminoasă căruia fiarele i se supun: el alungă şi duhurile necurate şi strigoii. Obiceiurile de Sfântul Andrei nu au legătura cu sărbătoarea religioasă, însă ele se păstrează de la an de an.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s