Ceea ce trebuie să ne ofere orice alimentaţie sănătoasă este energia, care se obţine prin consumul unor alimente cu proteine, grăsimi, carbohidraţi, vitamine şi minerale.

Cu căt consumăm alimente mai variate, cu atât scade riscul de a avea deficienţe în vreuna dintre substanţele nutritive necesare organismului.

Cu mult înaintea de apariţia supermarketului, a congelatorului sau a cuptorului cu microunde, oamenii erau agricultori şi se hrăneau mai mult cu nuci, fructe şi rădăcini. Carnea, produsele lactate, cerealele şi legumele au fost adăugate treptat la alimentaţie. Astfel, oamenii au ajuns omnivori şi au supravieţuit milenii întregi cu acest cu acest regim alimentar. Nu ştiam nimic despre vitamine, minerale şi proteine, dar acest lucru nu ne+a împiedicat să evoluăm. Atunci de ce toţi sunt astăzi obsedaţi de subiectul nutriţiei? La sfărşitul sec. XX, societatea vestică a cunoscut consecinţele grave ale maladiilor civilizaţiei. Bolile de inimă, cancerul, obezitatea, ciroza şi insuficienţa renală sunt urmări ale supraconsumului.
Hrana noastră s-a modificat enorm în ultimii o sută de ani, de aceea ne-am adaptat greu. Produsele cu un conţinut ridicat de grăsimi, sare şi zahăr, agricultura intensivă, hormonii de creştere şi antibioticele nu au contribuit cu nimic la creşterea valorii nutritive a alimentelor din zilele noastre. Însă ne-am dovedit destul de inventivi cât să facem faţă situaţiei. Magazinele cu alimente sănătoase, restaurantele cu specific naţional şi cele vegetariene, dar şi fermele sunt din ce în ce mai numeroase, astfel că toţi avem ocazia să ne hrănim cât mai sănătos.
Despre alimentația sănătoasă în cadrul serviciului ProSănătate am discutat cu beneficiarii Centrului de zi și activități „START” pentru persoane cu dizabilități de intelect.









Activitatea s-a finisat cu un atelier de creaţie: Confecţionăm legumele necesare pentru a pregăti imaginar o Zeamă sau un Borş roşu!
Beneficiarii au fost captivaţi de provacare şi s-au implicat activ în desfăşurarea activităţii.