Publicat în Biblioteca Maramureş

Alexandru Macedonski – poet, prozator, dramaturg


Alexandru A. Macedonski (n. 14 martie 1854, București, d. 24 noiembrie 1920, București) a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român. Supranumit poetul rondelurilor, inspirându-se din literatura franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română. Inițiatorul cenaclului și revistei literare Literatorul, a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu junimiștii. Aceste polemici i-au afectat serios cariera literară și viața și au rămas notabile polemicile sale cu Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale.

Până la vârsta de șase ani poetul a fost un copil bolnăvicios, având crize regulate de o „nervozitate extremă, expus la un soi de absențe de conștiință momentane”. În anul 1862 familia îl trimite la școală în Oltenia, petrecându-și astfel mare parte din copilărie la moșia de la Amaradia. Nostalgia copilăriei și a peisajelor de la Amaradia se regăsesc mai târziu în ciclul poemelor amărăzene.

Cînd mergi spre munți dinspre Craiova, urcând pe apa Amărezei,

De la Murgaș în Adâncata și la Vocna-n Pometești

Junincele-așteptând gonacii mugesc la gardurile-ogrăzei,

Și-n lunca dintre două dealuri, din Gura-Ploești în Goiești…

Școala o urmează la Colegiul Național Carol I din Craiova, pe care a absolvit-o în anul 1867.

Macedonski debutează publicistic în anul 1870 cu poezia întitulată „Dorinţa poetului”, în revista „Telegraful român” din Sibiu, iar editorial în 1872 cu volumul de versuri „Prima verba”. Scriitorul iniţiază în 1880 cenaclul şi revista literară Literatorul, revista în care publică mulţi tineri talentati din acea perioadă, printre care George Bacovia şi Tudor Vianu.

Alexandru Macedonski este considerat primul reprezentant al simbolismului în literatura română. Opera scriitorului include atât poezie, proză, cât şi piese de teatru. A scris în special poezie, cele mai valoroase creaţii ale scriitorului sunt cele cuprinse în ciclul „Nopţilor”, aparţinând volumului „Flori sacre”, având ca titlu câte o lună a anului (Noapte de ianuarie, Noaptea de mai, Noaptea de decembrie, etc.), la care se adaugă încă trei: Noaptea albă, Noaptea neagră si În noapte.

La fel de cunoscute sunt si ciclurile de rondeluri: Rondelurile pribege, Rondelurile celor patru vânturi, Rondelurile rozelor, Rondelurile Senei si Rondelurile de porţelan, publicate în volumul postum “Poema Rondelurilor” (1927).

Din proza scriitorului fac parte volumele: Drama banală (1896), Cartea de aur (1902), Thalassa (1915), Nuvele (1923). Ca dramaturg, Alexandru Macedonski a scris piesele de teatru: „Iades” (1880), „Uncheasul Saracie” (1893) şi Moartea lui Dante Alighieri (1916).

Alexandru Macedonski a fost ales în anul 2006 membru post-mortem al Academiei Romane.

A decedat la data de 24 noiembrie 1920 şi este înmormântat în cimitirul Belu din Bucuresti.

Publicitate

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s