Publicat în Biblioteca Maramureş

15 ianuarie: Ziua Națională a Culturii


15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale și Ziua în care s-a născut poetul Mihai Eminescu!

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani,România, d. 15 iunie 1889, București, România A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Hegel.

1869 1878 1885 1887

A fost activ în societatea „Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902. A murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la Bucureşti, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

Mihai Eminescu a purtat în suflet țara întreagă„de la Nistru pân-la Tisa”, lăsându-ne o impresionantă creație artistică. Toţi românii care l-au citit, de la cei mai mari cărturari până la oamenii de rând, au fost fascinaţi de versul şi de verbul său.

Filiala Maramureş a participat cu un colaj de poezie dedicat celei mai importantă voce poetică din literatura română, Eminescu,la Inițiativa comunitară de lectură publică CITIM Eminescu, Ediția a IX-a , organizat în incinta Centrului Academic Internaţional Eminescu.

Participanţii au recitat din lirica eminesciană, prin intermediul căruia au transmis anumite sentimente, trăiri și nu în ultimul rând mesaje din trecutul apropiat și îndepărtat cu ajutorul cărora reușim să facem față confruntărilor de zi cu zi.

Ce trebuie sa invatam de la Eminescu? Sa invatam a avea, ca si el, forţa morală; să învăţăm să ne respectăm şi să ne iubim inaintaşii, să învăţăm că nimic din ce s-a experimentat pe toate meridianele nu trebuie să ne fie străin, să învăţăm să rămânem credincioşi propriilor noastre tradiţii şi în acelaş timp cu deschiderea noastră spre universalitate.

Valentina Cireş, şef sector

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s