Publicat în Biblioteca Maramureş

Tuberculoza: cauze, simptome şi tratament 


Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este celebrată în fiecare an la 24 martie. În această zi, în anul 1882, Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul tuberculozei. Acesta a fost un prim pas în diagnosticarea şi tratarea acestei boli, care era una din cele şapte cauze principale de deces la mijlocul sec. IX.

Tuberculoza sau TBC(bacilul de tubercul) este o afectiune contagioasă, potenţial fatală dacă este netratată, care afectează de obicei plămânii, deşi poate afecta aproape orice organ din organism. În fiecare secundă, pe glob se produce o nouă infecţie TBC. Se crede că aproximativ o treime din toţi oamenii din lume sunt infectaţi, dar din fericire, majoritatea au o infecţie latenta. Doar un mic procent din aceste infecţii progresează la tuberculoză activă (5-10%).

TBC pare să fie una dintre cele mai vechi boli, fiind semnalată încă din perioada Egiptului Antic. Hipocrate credea în jurul anului 460 i.Hr., că ftizia, aşa cum a fost numită o bună perioadă de timp, era cea mai răspândită boală din zona Greciei.

Potrivit OMS, cele mai multe cazuri sunt înregistrate la bărbaţi (57%), dar sunt afectaţi şi copiii sub 15 ani (11%). Odată cu apariţia antibioticelor antituberculoase la sfârşitul anilor 1940, lupta împotriva tuberculozei părea să fie câştigată. Cu toate acestea, din cauza unor factori precum resursele inadecvate de sănătate publică, răspunsul imunitar scăzut din SIDA, dezvoltarea rezistenţei la medicamente şi sărăcia extremă în multe zone, tuberculoza continuă să fie o boală mortală. TBC este o cauză comună de deces în rândul persoanelor infectate cu HIV, cauzând aproximativ 40% din decesele acestora.

De Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei,ne-au onorat cu prezenţa Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor s. Botanica, doamnele: Cumpănă Veronica – şefa centrului, psiholog, Sîrbu Svetlana – psiholog, care au desfăşurat un atelier cognitiv cu beneficiarii Centrului de zi START cu genericul:

„Nouă ne pasă! Tuberculoza -cauze, simptome şi tratament”.

Am discutat cu tinerii despre:

– cum ne protejăm de această boală

– igiena personală

– alimentaţia corectă

– exerciţiile fizice de zi cu zi

Aveţi grijă de voi si de sănătatea voastră!

Cireş Valentina, şef sector

Publicitate

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s