Etica si morala


1Cara, Angela. Bunele maniere / Angela Cara. – Ch.: Cartier, 2010. – 64 p.

http://www.cartier.md/upload/File/2_bunele_manere_style%20copy1.pdf

A avea bune maniere înseamnă să ştii cum să te adresezi, cum să te prezinţi şi cum să te saluţi, cum să întreţii o conversaţie, cum să te îmbraci pentru orice ocazie…
Mai înseamnă să fii în stare să acorzi acelaşi respect persoanelor cu handicap ca şi celorlalţi oameni.
Baza bunelor maniere o constituie bunăvoinţa şi respectul faţă de ceilalţi. Chiar dacă ai fi persoana cu cel mai mult bun-simţ din lume, tot ţi-ar prinde bine să înveţi codul bunelor maniere, care a evoluat de-a lungul timpurilor.

 

1Sălăvăstru, Dorina. Psihologia Educației / Dorina Sălăvăstru. – Iași: : Polirom, 2004. – 288 p.

http://www.bueckergmbh.de/Luci/Files/Books/Dorina-Salavastru-Psihologia-Educatiei.pdf

Prezenta lucrare poate servi ca suport de curs pentru aspiranţii la cariera didactică din universităţi sau ca o completare necesară la ceea ce deja s-a editat. Lucrarea se dovedeşte a fi necesară pentru ralierea dascălilor la premisele psihologice fundamentale ce prezidează practica educativă, pentru necesara reamintire sau reînvăţare, întru mai buna profesare a educaţiei.

 

2 Gherguț, Alois. Management general și strategic în educație / Alois Gherguț. – Iași: Polirom, 2007. – 229 p.

„Management general şi strategic în educaţie” este un ghid practic pentru managerii instituţiilor de învăţământ, dar şi pentru cadre didactice, părinţi, studenţi. Lucrarea are o dimensiune practică semnificativă şi satisface nevoia de informaţie actualizată în domeniul managementului educaţional, conţinând sugestii şi exemple pentru activităţile din instituţiile de profil. Persoanelor antrenate în activitatea serviciilor educaţionale li se furnizează astfel nu doar un sprijin teoretic, ci şi un ghid practic de acţiune.

 

3Armeș, Nicolae. Codul manierelor elegante / Nicolae Armeș. – Ch.: Prut Internațional, 2006. – 184 p.

Manierele sunt o oglindă în care fiecare îşi arată faţa. Nu întâmplător politeţea a fost comparată cu o cheie de aur, care deschide toate porţile.
Cartea povesteşte despre regulile comportării civilizate în diferite situaţii, despre vizite şi conversaţie, despre ţinuta vestimentară etc.

 

 

4Miron, Iurie. Bunele maniere / Iurie Miron. – Chişinău : Lyceum, 2012. 96 p.

Cartea prezintă un cod al bunelor maniere pentru copii, format din zece module. Fiecare modul a fost conceput integral, atrenând următoarea structură: noțiuni generale despre bunele maniere, din istoria bunelor maniere, studii de caz, precum și texte literare care valorifică tematica bunelor maniere. Cartea este destinată copiilor, dar poate fi interesantă și pentru cadrele didactice, și pentru părinți, pentru a educa generația în creștere.

 

 

5Chatelet, Sylvie-Anne. Ghidul bunelor maniere / Sylvie-Anne Chatelet. – București: Ed. Niculescu, 2007. – 160 p.

Cunoscând bine regulile de politețe, veți putea să vă simțiți mai sigur pe situație. În jurul mesei, la serviciu, în societate, pe internet, în familie sau în străinătate, a ști să te porți cum-se-cade este un dar care poate fi profitabil.

Ghidul bunelor maniere ajută, pe de o parte, să reîmprospătăm memoria şi, pe de altă parte, aduce la cunoştinţă şi alte uzanţe pe care le putem adăuga bagajului nostru de bune maniere. Sînt convinsă, că bunul sau prostul gust se desprinde din tot ceea ce sîntem, facem sau avem, iar normele etichetei sînt o mărturie că avem avem gust, sîntem educaţi, astfel ne promovăm o imagine adecvată.

 

6Marinescu, Aurelia. Codul bunelor maniere astăzi / Aurelia Marinescu. – București: Humanitas, 2005. – 252 p.

http://florinrosoga.ro/blog/aurelia-marinescu-codul-bunelor-maniere-astazi/

http://ru.scribd.com/doc/33777625/Codul-bunelor-maniere-astazi

Pretutindeni în lume, cărțile care vorbesc despre normele unui comportament civilizat se bucură de mare succes. Volumul de față își propune tocmai acest lucru: să vorbească oamenilor despre ce mai înseamnă bunele-maniere. Scris cu inteligență, umor și îngăduință, adaptat uzanțelor moderne occidentale și totodată celor românești, Codul bunelor maniere astăzi este, astfel, o carte utilă tuturor.

 

7

Post, Emily. Codul bunelor maniere pentru copii / Emily Post.–București: Corint Junior, 2007. – 144 p.

http://ru.scribd.com/doc/83471292/Filehost-codul-Emily-Post-Al-Bunelor-Maniere-Pentru-Copii-Corectat

Dedicăm această carte  copiilor de pretutindeni. Codul este unul de referință ce poate fi folosit ușor de copii și în care părinții pot avea încredere. Acest cod conține, practic, toate informațiile asupra etichetei de care copiii și părinții lor au nevoie în viață cotidiană. Acoperă toate situațiile cărora trebuie să le facă față un copil: cum să compună scrisori de mulțumire, cum să participle la evenimentele din afara școlii, cum să folosescă în singuranță internetul etc.

 

8Caras-Cumpenici, Maria. ABC-ul Familiei / Maria Caras-Cumpenici. – Ch.: Ed. Pontos, 2010. – 260 p.

Cartea ABC-ul Familiei se adresează în special, părinților, chemați să îngrijască solul pe care să poată crește oameni demni. Datorită lor, copiii ar înțelege mai lesne ideile reflectate de scriitori în literatura artistiă, de marii filosofi și gânditori, care și-au lăsat semnele înțelepciunii în operele lor.

Cartea este ca un apel către cei ce vor să făurească bine. Vă poate învăța cum să luați o atitudine, atunci când se cere, să influențați benefic caracterul propriu sau cel al copilului, să demonstrezi verticalitatea, demnitatea etc.

 

9Cosma, Traian. Mereu politețea! Ghid de comportare civilizată pentru copii și tineri / Traian Cosma. – Bucureşti: Editura Didactică şi Pedagogică, 2008. – 163 p.

Cartea de faţă se adresează cu precădere adolescenţilor şi tinerilor prin stilul direct, alert şi uşor glumeţ al autorului care reuşeşte, astfel, să impună nu un model perfect de conduită şi un set de norme reci şi impersonale, ci să justifice raţional valabilitatea unor norme comune de conduită civilizată.

 

 

10Droit, Roger-Pol. Etica pe înțelesul tuturor / Roger-Pol Droit. – Ch.: Cartier, 2009. – 96 p.

http://www.cartier.md/upload/File/Etica.pdf

Peste tot se vorbeste despre etica. Acest cuvant nu a mai fost niciodata folosit atat de frecvent. In fiecare zi, il intalnim rostit in numeroase discursuri, imprimat intr-o sumedenie de ziare si carti, auzit la radio, la televizor, la scoala, la universitate.

 

 

11Capcelea, Valeriu. Etica și conduita umană / V. Capcelea. – Ch.: Arc, 2010. – 325 p.

Etica și morala sunt două lucruri de conduită, o necesitate pentru o mai bună societate. Este un manual în care sunt tratate subiecte de etică: obiectul eticii; dimensiunea morală a personalității și a societății, funcțiile etice, noțiunea de „deontologie profesională” și tipurile ei.

 

 

Linkuri utile

  1. http://ru.scribd.com/doc/83471292/Filehost-codul-Emily-Post-Al-Bunelor-Maniere-Pentru-Copii-Corectat
  2. http://www.humanitas.ro/files/media/cu-manusi.pdf
  3. http://ru.scribd.com/doc/90660886/CODUL-MANIERELOR-ELEGANTE#download
  4. http://cartipdf.files.wordpress.com/2013/02/codul-bunelor-maniere_www-cartipdf-tk.pdf
  5. http://www.etiket.ru/
  6. http://despremaniere.ro/aurelia-marinescu-codul-bunelor-maniere-astazi-audio/
  7. http://www.lecturirecenzate.ro/invatare-eficienta-formare/bunele-maniere-in-societate/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s