Frica


Frica 

Frica reprezintă o emoţie alarmantă declanşată de perceperea unei ameninţări, este un mecanism de supravieţuire de bază care apare ca răspuns la un anumit stimul, cum ar fi durerea sau pericolul. De asemenea, frica poate fi descrisă ca un sentiment de antipatie extremă faţă de anumite situaţii/condiţii/obiecte, cum ar fi: frica de întuneric, frica de fantome etc.
Frica la copii este ceva firesc şi apare, de obicei, atunci când copilul se confruntă cu ceva nou, necunoscut. Cele mai frecvente temeri sunt legate de întuneric, câini, medici, monştri, fantome. Menţionăm că pentru copil nu contează dacă motivul de frică este real sau imaginar (de ex. dacă se teme de câini sau de monştri, spiriduşi etc.), deoarece, pentru el, simţământul de frică este acelaşi. Frica la copii creşte direct proporţional cu măsura în care aceştia nu se consideră în stare să facă faţă unei situaţii şi, din această cauză, se simte ameninţat. Pe măsură ce cresc, copiii acumulează mai multă experienţă şi multe din temerile lor dispar. De ex. dacă un copil avea frică de câini, crescând mai mare el se poate juca cu câinii din curte fără frică sau poate avea un căţel acasă. Din perspectivă gender, fetele îşi exprimă mai direct şi mai manifest frica decât băieţii. Aceasta se datorează faptului că băieţii de mici sunt îndemnaţi să nu le fie frică, deoarece sunt viitorii bărbaţi, frica fiind considerată o slăbiciune.

Frica de întuneric persistă la vârsta de 2-5 ani, odată cu dezvoltarea imaginaţiei. De cele mai multe ori cauzele fricii de întuneric pot fi:

  • Obişnuinţa intenţionată a părinţilor de a utiliza cuvinte înfricoşătoare de genul: dacă nu te culci va veni spiriduşul sau bau-bau, lupul cel rău etc.
  • Imaginile şi sunetele din filme, desene animate, ştiri violente: părinţii deseori din lipsă de timp preferă ca copilul să privească televizorul, părinţii fiind incapabii să aleagă programele potrivite pentru vârsta copilului.

Totodată, copiii deseori imită comportamentul adulţilor, în special al părinţilor. Astfel, dacă părinţii se tem de câini, atunci şi copiii vor manifesta frică faţă de ei. Minetismul este adesea întâlnit în rândul copiilor până la vârsta de 7 ani şi chiar mai mult.

Frica de dentist apare după vizitele copilului la medicul stomatolog. Durerea, momentele neplăcute şi instrumentele înfricoşătoare sunt precursorii acestei frici.
Vă prezentăm în continuare câteva poveşti terapeutice, a căror scop este diminuarea temerilor specifice la copii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s