Perioada copilăriei are o serie de însuşiri care o transformă într-un dar de mare preţ. O fiinţă neajutorată şi dependentă de alţii, copilul este deopotrivă explorator cutezător, scenarist, cercetător al naturii, artist plastic, poet, lingvist etc. Însă toate aceste abilităţi valoroase nu înseamnă nimic dacă nu sînt dezvoltate. De nivelul lor de dezvoltare depinde bogăţia personalităţii copilului cînd devine adult.
Filiala “Maramureş” s-a gîndit să-i implice pe copiii de la spitalul “V. Ignatenco” din sector într-un joc, care nu numai îi va înviora şi le va crea o dispoziție bună, dar va contribui la activizarea vocabularului, dezvoltarea vorbirii coerente, a memoriei, imaginaţiei şi a atenţiei. A fost ales jocul Continuă povestea, un joc colectiv ce are drept scop exersarea copiilor în reproducerea textelor cunoscute. Au fost selectate cele mai cunoscute şi mai frumoase poveşti ale scriitorilor: Ion Creangă, Petre Ispirescu, Mihai Eminescu, Hans Christan Andersen, Fraţii Grimm…
Moderatorul era cel ce începea povestea, la un anumit moment, numea un copil care era pus în situaţia de a continua povestea , reluînd-o exact de unde a rămas bibliotecarul. Copiii trebuiau să fie foarte atenţi, deoarece peste un anumit timp era numit un alt copil pentru a povesti mai departe. Şi tot aşa pînă se ajungea la sfîrşitul poveştii. Au fost antrenaţi în joc toţi copiii prezenţi la activitate. Copiii au recunoscut cu uşurinţă poveştile şi autorii, amintindu-şi poveştile în cele mai mici amănunte. Această însărcinare s-a dovedit a fi foarte uşoară pentru copii, deaceea am încercat ceva nou în legătură cu acest joc.
Trebuia să se inventeze o poveste. A fost dat un început de poveste la care fiecare participant, pe rînd, trebuia să adauge măcar o propoziţie logică, care ar avea legătură cu cele expuse mai sus. Această însărcinare necesită atenţie, imaginaţie şi coerenţă în vorbire. Copiii au reuşit să continuie povestea prin sugestii personale, ajutaţi de moderator, dar şi prin asociere cu alte poveşti cunoscute. Povestea ajunge la sfîrşit aşa cum o construiesc şi şi-o doresc copiii.
Copiii s-au simţit bine, au formulat propoziţii cu înţeles, au inventat personaje, situaţii şi soluţii pentru ele. Au lăsat imaginaţia să zboare, şi-au închipuit ceea ce nu este, dar poate fi, imposibilul l-au făcut posibil, iar fantasticul a devenit real. Au fost respectate toate părţile poveştii, aşa că povestea noastră a avut un început, propus de moderator, un cuprins, pe care l-au desfăşurat copiii şi desigur încheierea, cu un final fericit. Aşa cum fiecare poveste are şi un titlu, am căutat împreună titlu pentru povestea noastră. Titlurile propuse au fost din cele mai diverse: scurte, dar totodată cuprinzătoare, îmbinări de cuvinte, propoziţii întregi, proverbe şi chiar întrebări. Am selectat din titlurile propuse unul cel mai reuşit, dar încurajînd copiii că şi toate celelalte sînt reuşite. Am inventat împreună o poveste minunată, o poveste a copilăriei.
Prin diverse metode interactive şi creative, de formare şi educare, contribuim la dezvoltarea copiilor talentaţi, ingenioţi şi creativi. Iar Jocul didactic este un mijloc indispensabil de implicare a copilului în formarea sa.
Felicitari! Ar fi interesant de inregistrat ceea ce s-a facut!
ApreciazăApreciază