Bătălia cărților 2024


Lista titlurilor pentru categoria Copii (10-12 ani):

  • „Anne de la Green Gables” de Lucy Maud Montgomery
  • „Când mă vei întâlni” de Rebecca Stead
  • „Coliba unchiului Tom” de Harriet  Beecher Stowe
  • „Colț Alb” de Jack London
  • „Focul de gheaţă” de Kai Meyer
  • „O minune de copil” de Roy Jacobsen
  • „Pasăre cântătoare” de Kathryn Erskine

Scris pentru toate vărstele, „Anne de la Green Gables” este un roman clasic, devenit bestseller de la prima apariție. Cartea a intrat in Top 25 cele mai bine vândute cărți ale tuturor timpurilor. Anne Shirley, o orfană de unsprezece ani, vine la Green Gables, într-un colț verde al Insulei Prințului Edward, doar pentru a descoperi ca familia Cuthbert – bătrânul Matthew și sora lui severă, Marilla – vor să adopte un băiat, nu o fată. Dar înainte de a o putea trimite înapoi, Anne – care pur și simplu are nevoie de mai mult spațiu pentru imaginația ei vivace și de o casă adevărată – reușește să-i cucerească în totalitate. O poveste încântătoare, care explorează vulnerabilitatea, așteptările și visurile unui copil care crește, Anne din Green Gables este, de asemenea, un portret minunat al unor vremuri, al unei familii si, mai ales, al iubirii…

În timp ce-şi ajută mama să se pregătească pentru emisiunea-concurs Piramida de 20 000 de dolari, Miranda, o fetiţă de doisprezece ani, e pe cale de a face toate descoperirile vârstei: lucruri pe care le ţii doar pentru tine, lucruri care se leagă, lucruri pe care nu le uiţi, lucruri care ţi se ridică de pe ochi, lucruri pentru care te rogi fierbinte.Eroii cărţii trăiesc în America în anii 70, dar sunt foarte vii şi adevăraţi, ţi se pare că citeşti despre copiii contemporani.

Problemele descrise în carte au rămas aceleaşi ca şi în ziua de azi: relaţiile cu părinţii, cu colegii, siguranţa pe stradă şi diferenţa socială. Sub ochii noştri Miranda – personajul principal al cărţii se maturizează, începe a înţelege că această lume nu e doar pentru ea, că alături trăiesc oameni, oameni vii cu interesele şi problemele lor. O carte despre relaţiile dintre elevi, copii şi părinţi cu elemente de fantastică. O carte care te face să te întorci cu gândurile la eroi, la subiect, o carte de suflet. O carte citită dintr-o răsuflare, care cu fiecare pagină îţi dezvăluie că era mai mult decât ce părea a fi iniţial. O carte frumoasă, interesantă şi, în mod sigur, diferită. În fiecare zi, după şcoală, Miranda parcurge traseul cel mai sigur spre casă. Ştie pe unde e bine să meargă şi să se oprească (de pildă la magazinul lui Jimmy), şi ştie pe cine să ocolească: de exemplu, pe nebunul din colţul străzii care mormăie ca o incantaţie carte – pungă, buzunar – pantof. Pe neaşteptate, ordinea şi firescul lucrurilor se destramă: fetiţa începe să primească bileţele din partea unui personaj misterios, care sfidează legile timpului şi ale spaţiului. O vor ajuta aceste indicii pe Miranda să recompună puzzle-ul fantastic al călătoriei în timp? .

Coliba unchiului Tom este un roman care aduce în atentia cititorului toate aspectele respingatoare si de nesuportat ale sclaviei. Fiecare pagina a romanului surprinde in ea viata grea de care au avut parte sclavii negri din America, astfel romanul dezvăluie raul si imoralitatea sclaviei. Dar, intr-o lume in care nedreptarea si suferinta sunt singurele oferte pentru negri, unchiul Tom da dovada de o credinta si de o bunatate de neinchipuit, oferind tot ce are el mai bun: dragostea lui pentru toti. Publicarea romanului, in 1852, a fost un eveniment care a accentuat schimbarea inceputa in natiunea americana. Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vandut roman din secolul al XIX-lea si a doua cea mai bine vanduta carte din acel secol, dupa Biblie..

Romanul Colţ Alb, apărut în 1906, s-a născut din experienţa tânărului Jack London în Alaska, îndreptăţindu-i pe critici să-l considere un excelent creator de literatură inspirată din viaţa animalelor.

Cartea este povestea unui pui de lup deosebit de fraţii și surorile sale — din tot culcușul, el era singurul prinţ cenușiu. Colţ Alb se deprinde cu viaţa dură din sălbăticie, apoi cunoaște oamenii. Se apropie de cei pe care îi consideră zei din necesitate, dar ajunge să ţină cu adevărat doar la Weedon Scott, pe care îl însoţește la San Francisco, în civilizaţia atât de străină lui. În dreptul scării principale, zeul acela străin zăbovi pentru a trage cu urechea, iar Colţ Alb rămase stană de piatră, pândind şi aşteptând. Scara ducea sus, la dascălul iubirii şi la fiinţele şi bunurile care îi erau cele mai scumpe. Colţ Alb se zburli, dar rămase în aşteptare. Zeul străin ridică un picior. Se apucă să urce scara. În acel moment, Colţ Alb îl atacă. Se năpusti fără veste, fără ca măcar să mârâie înainte. Tâşni în sus şi, dintr-un salt, ajunse în spinarea zeului străin. Cu labele din faţă se prinse de umerii necunoscutului şi în acelaşi timp îşi înfipse colţii în ceafa lui. Rămase agăţat de el preţ de o clipă, suficient pentru a-l prăvăli pe spate. Ajunseră amândoi pe podea. Colţ Alb sări într-o parte şi, în timp ce omul încerca să se ridice, se repezi iarăşi la el, să-l sfârtece cu colţii…

În hotelul Aurora din St. Petersburg locuieşte şi lucrează Maus, o fată subţirică şi inimoasă, cu un destin trist. De zile bune e tot mai frig şi ninge fără-ncetare. Nu e doar viforul puternic ce suflă dinspre taigaua rusească, Crăiasa-Zăpezii a rămas fără inima-i de gheaţă şi frigul originar, de la începutul timpurilor, e de nestăvilit… Tot mai iminentă devine înfruntarea dintre Crăiasa-Zăpezii, de o frumuseţe glacială, şi Tamsin, magiciana cu un cufăr plin de cuvinte, o umbrelă în culorile curcubeului şi un şal pestriţ. În duelul celor două fiinţe miraculoase, Maus va înclina balanţa într-o parte sau alta. În cursul acţiunii, ea nu descoperă doar tainele ce-i învăluiau trecutul, ci, învingându-şi temerile, devine cu adevărat puternică şi încrezătoare în propriile forţe..

Viața lui Finn, un băiețel în vârstă de nouă ani din Norvegia, se da peste cap atunci când mamă, vânzătoare într-un magazin de pantofi, hotărăște să aducă în casă un chiriaș. Fascinat de televizorul bărbatului, precum și de poveștile pe care acesta i le îndruga seară de seară, puștiul se apropie de nou-venit mai mult decât și-ar dori mamă. Apariția chiriașului însă nu este unică schimbare din viață lui Finn. Narațiunea cărții este foarte atractivă. Cel care povestește este chiar eroul cărții, Finn. Observațiile lui despre firea mamei sunt demne de atenție. Ne ține în suspans pe tot parcursul cărții relație dintre acei doi, căci în jurul ei se petrec toate evenimentele, trăirile lor importă cel mai mult. Mama e de părere ”că Linda a fost un înger care a fost trimis de Dumnezeu ca să-i îndrăgească viața, c-am avut-o doar de împrumut și că ar trebui să fim recunoscători pentru timpul pe care l-am petrecut împreună cu ea”. .

Caitlin are 11 ani și nu înţelege prea bine lumea. Asta nu pentru că este mică, dar Caitlin are sindromul Aspenger. Când fratele ei moare înpușcat în urma unui atac în școală, lumea pentru ea devine și mai confuză. Devon era cel care îi explica ce e bine să facă și ce nu este bine să facă. Acum tatăl ei nu are energia necesară să o ajute să înţeleagă, nu când este și el l-a fel de blocat în tristeţea sa. Ne petrecem foarte mult timp cu Caitlin în pauzele de la școală unde discută cu psihologul școlii. Vrea să se prindă de lucruri, să înţeleagă empatia și să găsească împăcarea. Lumea prin ochii lui Caitlin este foarte literală, nu există nuanţe și subînţeles. Prietenia ei cu Michael este ceva special pentru amândoi. Cunosc pierderea, dar o văd în moduri diferite. Relaţia ei cu tatăl său este ceea ce impresionează cel mai mult. Sunt doar ei doi rămași, o fată care vede lumea în alb și negru și un bărbat care nu știe cum să vadă lumea după ce fiul său a fost ucis, care nu știe cum să îi explice fetei sale ce simte. “Pasăre Cântătoare” este o lectură diferită, plină de emoţie chiar dacă urmărim o persoană care se chinuie cu idea de emoţii…

V-au intrigat cărțile? Înscrieți-vă la Concursul de lectură Bătalia cărților 2024! Fiecare participant trebuie să citească 7 (șapte) cărți din luna martie până în luna septembrie, să completeze Fișa de lectură, în care se notează impresiile despre cartea citită.

Regulamentul Concursului de lectură Bătalia cărților 2024 îl găsiți aici: https://www.hasdeu.md/ro/servicii/batalia-cartilor

Participați și căștigați la finalul concursului un titlul de cititorul exeget, cititorul erudit, cititorul persuasiv, cititorul proactiv, cititorul creativ, cititorul performant, cititorul entuziast, cititorul orator, cititorul implicat, cititorul dialogal sau mențiune!

Realizat de Cireș Valentina, șef sector

Lasă un comentariu