Publicat în Discuţii/dezbateri

1 Aprilie: Să rîdem un pic împreună



…Şi iarăşi e 1 aprilie – ziua ghiduşiilor, a şotiilor, a glumelor, a veseliei şi a bunei dispoziţii. Ziua cînd amatorii de păcăleli se simt în largul lor şi nu ratează nici o ocazie de a face farse pe seama cuiva. Totuşi, sîntem convinşi că nu aşteptaţi tot anul aceeastă zi pentru a scăpa unzîmbet, sau a asculta o glumă. Aţi zîmbit , aţi rîs din toată inima şi nu o singură dată, poate chiar în fiecare zi. Şi e foarte bine, căci veselia, după cum susţin medicii, e un remediu bun pentru sănătatea noastră.

Nici filiala “Maramureşnu a ratat ocazia de zîmbi în această zi împreună cu cititorii săi. A invitat utilizatorii la o oră dedicată umorului. S-a discutat despre acest obicei neobişnuit de a păcăli pe cineva la 1 aprilie, care a dăinuit în timp, ajungînd pînă la noi din India Antică. E o sărbătoare pe care o întîlnim la mai multe popoare. La francezi ziua păcălelilor poartă denumirea de Peştişorul de april, un captivant festival al umorului întitulat Umorina, are loc în fiecare an în Odesa, la bulgari 1 aprilie este o adevărată sărbătoare naţională a satirei şi a umorului. Nici noi nu sîntem mai prejos decît alte popoare europene. Păcală şi Tîndală ai noştri se trag, probabil, încă de pe timpurile Daciei lui Burebista, fiind nişte simpatici eroi folclorici, care personifică simţul fin al umorului neamului nostru. Au aflat copiii că nu numai poporul nostru a născocit asemenea eroi isteţi. Turcii, bunăoară, îl au pe Hogea Nastratin. De la ei, el a trecut şi la multe alte popoare din Asia. Poporul rus îl au pe Petruşca, italienii pe Polichinelle, englezii  pe Punch etc. Dar oricum le-am zice, toţi aceşti eroi sunt bineveniţi într-o asemenea zi, cînd sîntem chemaţi să ne veselim. Am înveselit în continuare publicul cu texte vesle, versuri şi dialoguri cu umor, ghicitori şi glume pe diverse teme. La rîndul lor copiii au pregătit glume, bancuri, fabule şi istorioare amuzante.

A fost prezentată expoziţia de carte Rîdeţi cu noi, e ziua păcălelilor!, unde au fost expuse antologii de umor, cărţi cu bancuri, epigrame, texte vesele, paodii, proză umoristică etc, ale autorilor binecunoscuţi ai genului Petru Cărare, Ion Cuzuioc, Aurel Scobioală, Dumitru Vasi-Şoimoşanu, Efim Tarlapan…

Îndemnul bibliotecii a fost următorul Să rîdem, să ne veselim, dar s-o facem sincer şi din suflet, căci rîsul e terapeutic şi că inima zîmbitoare trăieşte mai mult.


 

 

Publicitate

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s