Publicat în Biblioteca Maramureş

Iulian Filip:„Cine duce-n mâini o carte e un om şi jumătate”


Poetul, dramaturgul, prozatorul şi folcloristul Iulian Filip, doctor în filologie, Maestru în Arte, deţinător al „Ordinului de Onoare”, laureat al Premiului „Simion Florea Marian” al Academiei Române, a ajuns la o frumoasă aniversare, a împlinit astăzi 75 de ani.

Iulian Filip s-a născut în 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi. După absolvirea Universității, a fost doctorand (1970-1974), cercetător științific (1974-1985) la sectorul folclor al Secției de etnografie și studiul artelor de la Academia de Științe din Republica Moldova, iar în perioada 1990-2006 a activat în funcţia de șef al Direcției cultură a Primăriei Chișinău.

În anii 2006-2010 a fost director al Departamentului „Căile cărţii” la Uniunea Scriitorilor din Moldova. După o pauză de 25 de ani, revine la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la acelaşi sector de folclor, acum în cadrul Institutului de Filologie (2010).

Activitatea sa literară este consacrată, practic, în întregime literaturii pentru copii şi cercetării folclorice.

Primele sale versuri au fost publicate în saptamînalul „Cultura”. A debutat în 1974 cu placheta de versuri „Neîmpăcatul meşter”, urmată de cărţile de poezie: „Cerul fântânilor”, „Dialoguri primordiale”, „Hulub de poștă”, „Unde eşti?”, „Cafea neagră”, „Fir de nisip” ,  „Seminţele mărului oprit”, „Dansul timizilor” ş.a.  A semnat romanul „Cobaiul nu triumfă” (1996), urmat de volumele de proză „Fir întins”( 2008), „Nuca lui Newton” (2016) şi „Moartea împăcată a mamei poetului care semăna tatălui” (2017). Este autor al cărţilor de teatru, folclor şi publicistică: „Teatru popular”, „Primiţi „Căluţul”?, „Foarfeca lui Urecheanu”, „Când pe morţi îi strâng pantofii, cum e mersul celor vii?”, „Miracolul  scenei în arta populară”.

Iulian Filip a editat mai multe cărţi de poezie şi dramaturgie pentru copii: „Casa fiecăruia”, „Cenuşar-voinicul şi Cenuşăreasa-mireasă”, „Facă-se voia ta, Sfârlează!”, „Din neamul lui Păcală”, „Au vrut melcii să se bată”, „Copăcel, copăcel” ş.a. În acelaşi timp, a semnat prezentarea grafică la peste 30 de cărţi. În total, Iulian Filip a editat peste 100 de cărţi.

În 2010 Iulian Filip a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”, iar în 2014 – cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” al României, în grad de Ofițer.

Sincere felicitări cu urări de sănătate, Iulian Filip! La mulți ani!

Valentina Cireş, şef-sector

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s