Publicat în Biblioteca Maramureş, Educaţia copilului

Cartea sursă de inspirație și de idei


Cărțile au fost întotdeauna surse de inspirație pentru oameni. După lectura unei cărți s-au filmat filme, s-au compus melodii, au fost pictate tablouri etc. – unele din ele devenind adevărate capodopere. Uneori o carte a servit drept sursă de inspirație pentru scrierea altei cărți.

Interesant ne-a fost să vedem ce le inspiră copiilor de la Centrul pentru Copilărie, Adolescență și Familie lectura unei cărți. Copiii și-au selectat singuri cărțile, au citit cu atenție timp de cîteva minute și abia după aceasta au primit însărcinarea: Să noteze pe o foaie un gînd, o idee, o schiță, un desen – orice le vine în gînd după cele citite.

Pentru a realiza sarcina propusă unii copii au avut nevoie de întrebări, care au stimulat discuții interesante și plăcute despre subiectul și personajele cărții. Copiii sînt creativi și și-au demonstrat capacitățile imaginației la această activitate: cineva a desenat personajul principal, altcineva chiar un tablou din lucrare, unul a scris un gînd, altul ne-a relatat subiectul în cîteva fraze.

Acest gen de activități nu numai dezvoltă imaginația și creativitatea copiilor, dar ajută și la o mai bună înțelegere a celor citite. Abert Einștein spunea că ”imaginația este mai importantă decît cunoașterea. Căci cunoașterea definește tot ce știm și înțelegem în prezent, în timp ce imaginația ne arată ce am mai putea descoperi și crea”.

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s