Publicat în Întîlniri cu scriitorii, Discuţii/dezbateri, Educaţia copilului

Un prea mîndru curcubeu, Așa ești tu Chișinău!


Începutul lunii decembrie a pregătit un eveniment surprinzător şi demult aşteptat pentru biblioteca „Maramureş” şi cititorii acesteia, deoarece a venit în vizită scriitorul Nicolae Dabija. Cu dumnealui am făcut un popas în istoria şi cultura oraşului nostru natal – Chişinău, ghidaţi de moderatoarea Marina Casap şi împreună cu elevii claselor a 8-a şi a 9-a de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”.

Popas in istoria Chisinaului

Chişinăul este oraşul natal al majorităţii celor care au fost prezenţi la activitate, dar nu şi al scriitorului, de aceea, ca să releve importanţa acestuia în viaţa fiecărui chişinăuian, a început cu importanţa localităţii de baştină a fiecărui om, spunând că „cel mai frumos oraş/sat din lume este oraşul/satul natal”.

Oraşul Chişinău este un oraş tânăr, până acum două secole el a fost un sat, o provincie. Abia în 1819, la propunerea mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, Chişinăul devine oraş şi capitală a Basarabiei. Astfel, Chişinăul devine o importantă unitate administrativ-teritorială, precum şi un centru cultural de mare valoare.

În acest context, este tratată valoare cărţii, care în timpul de faţă descreşte substanţial, zilnic. În vremurile demult trecute, bunăoară, o carte valora cirezi de boi sau vaci, care si azi, transpuse în bani, ar constitui o avere. În timpul sovietic, cartea era o adevărată comoară şi ispită, pe când astăzi, având acces la orice carte şi libertatea de opinie şi de alegere, societatea tot mai mult se îndepărtează de literatură.

Nicolae Dabija a crescut între cărţi, acolo şi-a format universul său interior, şi-a dezvoltat calităţile sale scriitoriceşti, iar astăzi am ajuns să ne delectăm din poezia şi proza sa. Chişinăul i-a oferit scriitorului să se manifeste, să-şi ia avânt în literatura noastră, să progreseze şi să creeze opere consistente, de mare însemnătate pentru noi. Marea majoritate a scriitorilor noştri, de altfel, şi-au găsit în Chişinău acea uşă deschisă pentru a primi pe oricine cu mare ospitalitate, printre aceştia numărându-se şi cunoscutul poet în toată lumea, Grigore Vieru. Tot aici, în Chişinău, chiar în centrul oraşului, se află şi Aleea Clasicilor, care pentru scriitorii noştri era ca un pelerinaj cultural şi a rămas locul cel mai sfânt, „o bucată de veşnicie”, cum a spus Nicolae Dabija.

După o asemenea lecţie de cultură, moralitate şi demnitate naţională a urmat un recital de creaţie proprie a elevilor, care, inspiraţi de oraşul lor natal Chişinău şi de tot ce îl face frumos zi de zi, anotimp cu anotimp, an de an. Copiii au relevat necesitatea de a cunoaşte istoria Chişinăului, au expus informaţii vaste despre acest oraş, începând cu legenda formării ca localitate şi legenda denumirii până la date ample despre starea actuală a oraşului, cu toate domeniile ce le poate cuprinde: întinderile, administrarea, clima, străzile, evenimentele culturale ce se petrec etc. Totuşi cele mai incitante momente au fost poeziile şi eseurile, care au scos la iveală talentul tinerei generaţii, puterea de a supravieţui prin cultură şi metaforă, prin moral şi frumos.

Domnului Nicolae Dabija îi mulţumim pentru vizită şi pentru atenţia maximă ce ne-a acordat-o cu plăcere tuturor şi îl aşteptăm cu mare drag să mai intre în vizită pe la biblioteca „Maramureş”!

Autor:

Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Fondata la 14 octombrie 2001 în parteneriat cu Biblioteca județeană Petru Dulfu, Baia Mare, România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s