Copiii iubesc lectura și cărțile bune


Adevărat este că omul talentat, omul bun în tot ce face este la fel. El e înzestrat de la Dumnezeu cu har divin. Pământul moldav se poate mândri cu mai mulți dintre aceștia, unul dintre ei e Eugen Doga, compozitorul care a compus cel mai bun vals al secolului XX, unul dinte cei 4 mari compozitori ai secolului XX din lume, acel care ne-a dus faima în întreaga lume de nație talentată, deosebită, muncitoare. Dumnealui este o adevărată stea a muzicii. În 2018, Eugen Doga a scris și o carte pentru copii ,,Prietenii mei dragi” care a devenit îndrăgită de cititori chiar de la apariție. Mulți deja au citit cartea și au participat și la concursul ,,Ring intelectual” în baza acestei cărți.

Pe data de 14 mai în biblioteca ,,Maramureș”, filială a BM ,,B.P.Hasdeu” a avut loc prima etapă a concursului municipal ,,Chișinăul citește”. În discuție a fost pusă această carte a compozitorului, acum și scriitorului, Eugen Doga.  Ziua a fost pentru copiii participanți, dar și pentru bibliotecarii implicați în această activitate, o adevărată  sărbătoare. Dis-de-dimineață în bibliotecă era o agitație mare: sunete, idei, dezbateri. Deja pe la 12:30 au început să vină participanții. Primii oaspeți au fost două mamici, care au decis să-și susțină copii, apoi a apărut o întreagă clasă de elevi de la gimnaziul ,,Decebal”. Rând pe rând, până la 13:00 s-au adunat toți.

Sala bibliotecii i-a întâmpinat cu muzica lui Eugen Doga, cu multe cărți interesante, dornice de a fi citite. Doamna Elena Sinița, șefa bibliotecii și moderatoarea concursului, după ce a explicat regulile concursului, a dat start competiției. S-au format 2 echipe câte 6 concurenți: echipa ,,Joy” – Porumb Cristian-Damian, Meșina Bogdan, Țurcanu Daniela, Nicoară Angela, Bordian Lucian, Cazanjî Anastasia și echipa ,,Inteligenții”- Cebotari Vlad, Afteni Jana, Bargan Andreea, Mămăliga Nicoleta, Strișca Andrei, Bragaru Maxim.  Doritori de a participa au fost cu mult mai mulți, iar câteva fetițe chiar au lăcrimat că nu au putut participa la runda întăia. Ele și toți doritorii au posibilitatea de a participa la etapa a doua a concursului care va avea loc în septembrie-octombrie.

Învingătoare a devenit echipa ,,Inteligenții”. Arbitrajul a fost efectuat de bibliotecarele: Viorica Moraru, filiala ,,Ovidius” și Elena Mihailov, filiala ,,A.Mickiewicz”, filiale a BM ,,B.P.Hasdeu”.

Sala, gălăgioasă și veselă, deodată s-a liniștit și cu cea mai mare atenție urmărea concursul, uneori cineva corecta, mai adăuga ceva.  Subiectul cărții este atractiv, nimic născocit, totul e o realitate pe care zilnic o vedem în viața de toate zilele și doar un mare artist, cu inimă sensibilă, a putut înveșnici motanul și cățelușul care au înfrumusețat viața familiei Doga ani de-a rândul, făcând-o mai plină de sens…

Bătalia a fost pe cinste între elevi ai gimnaziului ,,Decebal”, gimnaziului nr. 53, școala-grădiniță primară nr. 88, liceul ,,Mihai Viteazul”,  liceul ,,Mircea Eliade. Lupta a fost crâncenă, dar au învins cei mai bine pregătiți. Fericirea copiilor era de nedescris. Ei au primit diplome de onoare de la Prim-vice director al BM ,,B.P.Hasdeu” dna Elena Butucel, care le-a multumit copiilor și i-a invitat să participe și la alte concursuri.

Surpriza concursului a fost înscenarea unui fragment din carte de către elevii gimnaziului nr.53. Copii au dat dovadă de ingeniozitate, creativitate, construind măști de picici și căței sub formă de jucării din mânuțele lor proprii. Cuvintele magice rostite de ei, dar scrise de Eugen Doga, au încântat pe toți cei prezenți. Bravo!

Copii într-adevăr iubesc cărțile bune și autorii lor, le citesc cu plăcere, demonstrând încă odată că prin  gura, copilului, prin faptele lui se  naște adevărul.

Ana Haram, bibliotecar, filiala, ,,Maramureș”

 

Lasă un comentariu