Chișinău – un oraș cu potențial european


Chișinăul -„oraș din piatră albă” este capitala Republicii Moldova, localizat în inima Europei. Amplasamentul favorabil al orașului l-ar putea transforma într-o capitală europeană veritabilă. Cu toate acestea, orașul are de parcurs o cale lungă, cu multe obstacole pentru a se încadra în parametrii europeni. Acest lucru nu este imposibil, iar prin intermediul cetățenilor și autorităților, Chișinăul va înverzi, ajungând la rangul de cea mai verde capitală din Europa nu doar la propriu, dar și la figurat.

Orașul Chișinău nu este doar capitala, dar și centrul cultural al Republicii Moldova. Orașul cu umeri albi de piatră se bucură de numeroase muzee, biblioteci, teatre și cinematografe, dar și de un potențial enorm de tineri intelectuali care au posibilitatea de a ridica orașul Chișinău la rangul orașelor europene. Cu toate acestea, sunt necesare implementarea unor legi modernizatoare, dar și investiții pentru a atinge scopul dorit.

În primul rând, cultura și arta necesită promovare și susținere din partea statului, dar și a cetățenilor. Informarea noii generații cu privire la existența muzeelor și bibliotecii naționale, a filmelor autohtone, va facilita conservarea, valorificarea și salvarea moștenirii culturale și va educa valori esențiale în tânăra generație. De exemplu, instituțiile de cultură pot coopera cu directorii școlilor sau a grădinițelor, oferind copiilor excursii la muzee, bilete la spectacole și filme, pentru a consolida legătura lor cu cultura și moștenirea culturală.

În al doilea rând, tinerii țării sunt capabili, iar exodul de intelecte are un impact negativ asupra dezvoltării orașului. Din această cauză, trebuie de investit în învățământ de înaltă calitate, care încurajează cunoașterea și inovația, valori europene fundamentale. Ministerul Educației trebuie să reînnoiască programa școlară, să asigure instituțiile de învățământ cu manualele necesare și să modernizeze sălile de clasă cu scopul de a crea un mediu favorabil învățării, a stimula și motiva tinerii să învețe.

Mai mult decât atât, autoritățile trebuie să facă tot posibilul pentru a încadra persoanele cu dizabilități în societate. Orașele europene acordă o atenție deosebită persoanelor cu handicap, facilitând accesul acestor persoane la educație, locuri de muncă, servicii medicale și sociale, dar și promovează drepturile acestora. În acest context, trebuie de creat condițiile necesare pentru includerea în comunitatea orașului a acestora. Respectiv, instituțiile trebuie să fie echipate cu rampe pentru scaunele cu rotile, informația trebuie să fie adaptată pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau de auz, iar oportunitățile de angajare trebuie să fie egale. Copiii cu dizabilității trebuie să fie înscriși în instituțiile de învățământ, pentru a crea o cultură a incluziunii sociale, în care aceștia să se simtă acceptați, respectați și parte integrată a societății. 

Un alt aspect important la care trebuie de atras atenția este modernizarea și dezvoltarea sustenabilă a inimii Moldovei. Infrastructura orașului trebuie să fie la standardele europene ridicare, cu drumuri bune, rețele de transport public eficiente și spații verzi bine întreținute. Chiar dacă, în ultimii ani Chișinăul a făcut progrese la acest capitol (s-a modernizat iluminatul stradal, s-au amenajat mai multe spații de agrement pentru cetățenii de toate vârstele, s-a dezvoltat  sistemului de alimentare cu apă și canalizare), mai sunt unele aspecte ce trebuie luate în considerare: reparația drumurilor, soluționarea problemei ambuteiajelor și îmbunătățirea sistemului de transport public. De asemenea, este necesară amenajarea pistelor pentru bicicliști pe tot teritoriul orașului, nu doar în parcuri și centrul orașului, dar și echiparea instituțiilor de învățământ cu locuri de parcare pentru biciclete.  Prin crearea acestora, cetățenii vor fi încurajați să folosească mai des bicicleta ca mijloc de transport, vor duce un mod de viață sănătos, vor reduce emisiile gazelor de eșapament și chiar vor reduce ambuteiajele.

În plus, orașele europene apreciază foarte mult  activitățile de voluntariat, acestea mărind șansele de a fi acceptat la o universitate sau la un post de muncă. Cetățenii trebuie să ia exemplul europenilor și să promoveze voluntariatul printre elevi și studenți. Chiar dacă sunt organizații de voluntariat, „AIESEC”, „America House Chisinau”, „AEGEE Chișinău”, puțin tineri știu de existența acestora din cauza lipsei de informare sau chiar dacă știu, nu sunt interesați, deoarece aceste activități nu sunt apreciate la justa lor valoare. Din această cauza, trebuie de organizat campanii de informare în școli sau de propagat informațiile acolo unde tinerii petrec cel mai mult timp, adică în spațiul virtual, in special pe platforme precum Instagram sau TikTok, dar și de oferit anumite privilegii tinerilor voluntari cum ar fi premii de merit sau burse.

Și nu în ultimul rând, tinerii Chișinăului se confruntă cu problema găsirii unui post de muncă temporar, în special adolescenții, care vor să devină independenți financiar. Mulți tineri, în căutarea unui job, se confruntă cu problema lipsei studiilor superioare, orele de lucru se suprapun cu orele de studiu sau angajatorii nu vor să îi accepte din cauza vârstei și lipsei de experiență, în timp ce tinerii orașelor europene nu se confruntă cu aceste probleme. Din această cauza, autoritățile orașului trebuie să încurajeze angajatorii să accepte tinerii în job-uri sezoniere cum ar fi lucrul în restaurante, cafenele, servicii de curățenie, asistență în birouri, livrări de mâncare sau chiar munci sezoniere în agricultură sau turism și să creeze ore flexibile de lucru, cu un salariu decent și condiții de muncă favorabile.

Aspectele care avantajează orașul  în ochii orășenilor din țările Uniunii Europene includ istoria și patrimoniul său cultural bogat. Activitățile de tip festival manifestate prin celebrarea  Zilei Orașului, Independenței, Vinului, ce includ dansuri naționale, mâncare tradițională, vinuri autohtone și voie bună, oferă o perspectivă mai adâncă asupra diversității culturale și artistice a orașului și locuitorilor săi. De asemenea, Chișinăul are un potențial turistic neexploatat în totalitate, incluzând excursii în regiunile vinicole din apropiere, monumente istorice ca Monumentul lui Ștefan cel Mare, Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului, Arcul de Triumf și multe altele, care oferă o mai bună perspectivă asupra istoriei acestui oraș. Mai mult decât atât, locuitorii Chișinăului sunt cunoscuți pentru ospitalitatea și deschiderea lor către străini, dar și ca oameni săritori la nevoie. Încă de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina și până în prezent, chișinăuienii ajută refugiații ucraineni, oferindu-le adăpost, ajutor financiar, posibilitatea de a încadra copii în școli și grădinițe, dar și locuri de muncă pentru aceștia.

În urma celor expuse anterior, pot spune cu certitudine că orașul „din albe flori de piatră” întâmpină cu Porțile larg deschise drumul spre înaintarea în rândul orașelor europene. Chișinăul are toate premisele pentru a deveni o capitală europeană de succes. Prin investiții strategice, dezvoltarea urbană, promovarea inovației și cunoașterii, orașul poate atrage atenția nu doar a europenilor, dar și a întregii lumi. Prin eforturile autorităților, dar și a cetățenilor pentru a transforma aceste aspirații în realitate, este foarte probabil ca, în viitorul apropiat, Chișinăul să devină perla orașelor europene.

Panfile Larisa

participantă la Concursul de eseuri „Chișinăul european”

Instituția Publică Liceul Teoretic „Traian”

Biblioteca „B.P.Hasdeu” Filiala Maramureș

Dragă, Larisa, exprimam recunoștința noastră pentru implicarea și contribuția ta valoroasă în cadrul concursului de eseuri. Sperăm că această experiență ți-a adus nu doar satisfacție personală, ci și oportunitatea de a-ți dezvolta abilitățile de scriere și de a-ți exprima ideile într-un mod convingător. Îți mulțumim pentru efortul și angajamentul tău de participare!

Realizat de Cireș Valentina, șef sector

Lasă un comentariu