CITITORUL DIN PEȘTERĂ de Rui Zink


Imaginați-vă o lume fără televizor. Și fără computer. Și fără mașini, și fără nicio comoditate cotidiană. V-ați imaginat? Acum imaginați-vă că sunteți într-un loc, unde sunt o mulțime de cărți. V-ar tenta să le citiți pe toate?

Cam în așa situație a fost plasat eroul principal din mini-romanul lui scriitorului portughez Rui Zink „Cititorul din peșteră”, care dintr-un băiețandru de cartier a devenit scriitor datorită unui intelect superior. Nu intelectul baiatului, ci al lui Anibalector (Animal Lector). Cine este acesta? Aflați din cele ce urmează.

Într-o manieră accesibilă, organizat într-un cadru de poveste, scriitorul îl plasează pe un puști în diverse peripeții, din care acesta iese ca să intre în alta și mai neașteptată. Totul începe atunci pe vremea când eroul nostru era un puști care, în virtutea conflictelor de familie, devine un hoțișor de târg, intrând într-o gașcă. Ceea ce îl determină forțat să se aventureze este o trupă de gardieni, care urmăresc un hoș, iar imaginația și conștiința tâlhărașilor sunt atât de bine dezvoltate, încât cred că anume ei sunt dați în urmărire. Fiecare se ascunde unde nimerește, iar personajul nostru ajunge tocmai pe un vas maritim. De aici începe adevărata aventură.

În aceste condiții, baiatul este descoperit, luat în comanda corabiei și află că echipajul, ghidat de căpitanul lor, pleacă în căutarea unui anume Anibalector – un monstru care are patima cititului. Incredibil, nu? Trecând prin diverse încercări, eroul se trezește într-o peșteră după o furtună pe mare. Aici face cunoștință cu un alt erou, destul de ciudat la înfățișare, dar cu o inteligență fenomenală. Este vorba de Anibalector, animalul cititor, cel vânat de colegii de echipaj. La început cu spaimă, dar apoi cu o îndrăzneală care se transformă în plăcere, tânărul întră în contact cu animalul, ba chiar îi devine prieten de lectură. În acest timp, băiatul reușește să citească, la început de nevoie, apoi din curiozitate, o mulțime de cărți recomandate de noul său prieten, începe să guste din fructul cunoștințelor și asta începe chiar… să-i placă!

Catalogată de critică drept o parabolă a contemporaneității, nu ne rămâne decât să fim de acord cu aceasta, cu mențiunea că este o parabolă a lectorului contemporan. Ciudată remarcă, dar totuși cu un adevăr incontestabil, în ziua de astăzi doar lipsa tehnicii poate să-l mai pună pe om în raport cu lectura. Totuși rămâne să sperăm că biblioteca este acea peșteră în care orice om-lector poate să vină oricând să-și alimenteze foamea de cunoaștere în cel mai benefic mod.

Până la acest moment, „Cititorul din peșteră” rămâne a fi una din cele mai valoroase, mai didactice și mai accesibile cărți, care deschide lumii nu o perspectivă de cunoaștere, ci mai degrabă un tablou al actualității, fiind un depozit intertextual de mare importanță. Prin acest minunat roman veți descoperi ceea la ce omenirea a început să închidă ochii, veți descoperi marile cărți ce orice om trebuie, aproape este obligat, să le citească.

Dacă v-ați adresa cu întrebarea „ce carte să citesc?”, v-aș răspunde cu cea mai mare siguranță – „Cititorul din peșteră”! Această șansă lecturală nu trebuie să fie ratată de nimeni!

Diana UNGUREANU,

voluntară la biblioteca „Maramureș”

Lasă un comentariu